Nagy csendben beszüntette a termelést Romániában az Ara Shoes - írta a Maszol. A német vállalat 1998-ban telepedett meg Romániában. A cég 20 millió eurós befektetéssel két üzemet létesített az országban, Érmihályfalván és Szilágysomlyón.

Az Ara Shoes Románia 2012-ben még 1500-nál több embert foglalkoztatott. A legnagyobb, 271,8 millió lejes árbevételt 2017-ben érték el, a legtöbb nyereséget, 15,3 millió lejt 2014-ben könyvelte el a főleg exportra termelő vállalat. A járvány nagyon betett az üzletnek, s 2020 tavaszán a cégvezetés úgy döntött, hogy bezárja a szilágysomlyói gyárat. Emiatt az árbevétel közel 40 százalékkal visszaesett, a dolgozók száma pedig 1046-ról 640-re csökkent.

Tavaly az Ara felszámolta az érmihályfalvi egységét is. 2021 végén már csak 91 fő állt a cég alkalmazásában, az árbevétel pedig 146 millióról 6,4 millió lejre csökkent. Karsai József Attila érmihályfalvi polgármester elmondása szerint az Ara Portugáliába helyezte át a termelést, a telephelyét pedig egy olasz cipőgyártó, a Finproject Románia vette át.

Ezen cégen kívül további két cipőgyártó működik az érmelléki városban, az Ara érdekeltségi körébe tartozó Lloyd Shoes és a Legero Shoes. Az Ara üzemének bezárásakor sokan munka nélkül maradtak, mondja a polgármester, időközben azonban alkalmazták őket a három másik cipőgyárban, s jelenleg már munkaerőhiány van a városban. Tudomása szerint a három cipőipari munkáltatónál 200 körül van a betöltetlen állások száma.