Az Európai Unióban zajló REVEAL kutatási projekt részeként hét ország kilenc különböző partnerének részvételével összeállt egy olyan új és innovatív energiatárolási koncepció, amivel egészen más elvek szerint, teljesen másként tárolhatnának le energiát, mint eddig. Az alapvetően a szélenergia híreivel foglalkozó WindBranche oldalán jelent meg egy beszámoló arról a projektről, melynek alaptétele az alumíniumhoz kapcsolódik.

A Kelet-Svájci Alkalmazott Tudományok Egyetemén működő Napenergia-technológiai Intézetének (SPF) ötletére épített projektet az EU Horizon Europe kutatási programjának részeként is, és a Svájci Oktatási, Kutatási és Innovációs Államtitkárságon (SERI) keresztül is finanszírozzák - összesen 3,6 millió euróval.

Az új megközelítés lényege, hogy az alumínium nem egyszerűen áramot vezet vagy tárol el, illetve süt ki, hanem kémiai alapon működő energiahordozóként szerepel a rendszerben. Az SPF azt már bizonyította, hogy az alumíniumból hő és elektromos energia nagy hatékonysággal nyerhető vissza, de a hagyományos akkuk működésével ellentétben a "betárolás" és a "kisülés" során ez esetben  az alumíniumot más, később belőle visszanyerhető anyaggal való kölcsönhatásra profilozzák. 

A kísérletek még zajlanak, a lap szerint most a lehetséges anyagciklusok lezárása zajlik, de a jelek szerint valószínűleg elérhető, hogy az energiakisüléssel keletkező "reakciótermékek" kiválasztása alakítható úgy, hogy abból akárhányszor visszaalakíthatók legyenek alumíniummá. 

A végső cél az lehet, hogy alumínium-oxidból szén-dioxid-mentesen lehessen alumíniumot előállítani úgy, hogy a benne eltárolt energiát, például a nyáron, amikor a napelemes rendszerek olcsón, nagy mennyiségben termelnek villamos energiát, télen tudják felszabadítani, amikor ez az energiamennyiség "igen jól tud jönni". Ennek a kulcselemnek a lehetőségeit a REVEAL programban 2026-ig elemzik majd.