Nancy Pelosi amerikai házelnök Tajvanban tett diplomáciai látogatását arra használja Kína, hogy hadgyakorlatokat folytasson és az ország külügyminisztere, Joseph Wu szerint az állandó fenyegetéssel már most a megszállásra készülnek - derül ki a Reuters tudósításából.

Sajtótájékoztatóján Wu nem tudta megmondani, mikor várható a valódi támadás, de szerinte egyértelműen a kínai haditerv része a katonai aktivitás rendszeresítése. Bár nem említett párhuzamot, de az év elején az orosz erők is hadgyakorlat örve alatt vették körbe Ukrajnát, mielőtt február végén megindították a megszállást. Wu szerint Kína

nagyszabású hadgyakorlatokat és rakétakilövéseket, valamint kibertámadásokat, dezinformációt és gazdasági kényszerítést alkalmaz, hogy ezzel próbálja meggyengíteni a tajvani közhangulatot.

Arra számít, hogy a hadgyakorlatok hivatalos befejezése után Kína rutinszerűvé teszi a tevékenységét, és ezzel akarja majd átrendezni a Tajvani-szoros status quóját, közelebb tolva a választóvonalat a szigetországhoz. Wu a nemzetközi támogatás növelését sürgeti, mivel Kína válasza "világos képet" rajzol az ország Tajvanon túli geostratégiai ambícióiról.

Pragmatikus szorongatás

Bár az állandó fenyegetettség kialakulása valós veszélyt jelent, a Pentagon továbbra is kitart amellett, hogy Kína csak erőt fitogtat és a konfliktusszítással próbálkozik, de a következő két évben biztos nem fog megszállással próbálkozni.

Korábban a CIA igazgatója, William Burns azt mondta, hogy nem szabad lebecsülni Hszi Csin-ping kínai elnököt. Ugyan az oroszok kudarca Ukrajnában és a nyugati hatalmak összezárása késleltetheti a drasztikus lépéseket Tajvanban, Hszi eltökélt abban, hogy létrehozzon egy akkora haderőt, amivel valóban villámháborút tud nyerni a szigetország ellen.

A bejelentett kínai hadgyakorlatoknak vasárnap kellett volna befejeződnie, azonban a ország Keleti Színtéri Parancsnoksága hétfőn újabb hadgyakorlatot kezdtek, ezúttal a tengeralattjáró elhárításra és egyéb tengeri támadási műveletekre összpontosítva.

Tengeri patthelyzet

A tengeri gyakorlatokkal Kína egy kisebb blokádot létesített Tajvan körül, ami megnehezítheti a velük megszüntetett kereskedelmi kapcsolatok pótlását is. Bár katonai aktivitás a légtérre is kiterjed, a Taipei Times cikke szerint az egyelőre nincs kihatással a repülős forgalomra.

A Reuters információi szerint a két ország között húzódó Tajvani-szoros két oldalán körülbelül 10-10 hadihajó sorakozott fel. A szigetország hivatalosan kedden kezdte meg saját hadgyakorlatát, amit eredetileg nem válasznak szántak. Ennek keretében a Pingtung megye partjainál tüzérségi teszteket hajtottak végre.

Eközben az Egyesült Államok hadihajói is folytatják a környéken a járőrözést, de Joe Biden amerikai elnök első nyilatkozatában csak úgy kommentálta a történteket, hogy aggódik a mozgás miatt, de nem hiszi, hogy "ennél többet" fognak tenni a kínaiak.