A szlovákiai tejágazat drasztikus leépítése a lakosság tejfogyasztására is rányomja a bélyegét - idézte a pozsonyi Új Szó Karol Herian, a zsolnai Tejipari Kutatóintézet (VÚM) volt igazgatójának figyelmeztetését.
Míg az Európai Unióban az egy főre jutó átlagos éves tejfogyasztás 320 kilogramm körül mozog, Szlovákiában ez csupán 170 kilogramm.
Ebben még Csehországtól is elmarad az ország, hiszen ott fejenként 280 kilogrammos éves fogyasztást mértek. Az 1990 óta eltelt időszakban látványos leépítések voltak a tejfeldolgozásban, ami a tejtermékek csökkenő fogyasztásán is meglátszik.
Szlovákiában egy főre számítva manapság kétszer vagy akár háromszor kevesebb tejtermék, főként sajt fogy, mint a fejlettebb uniós tagországokban. Ez az állattenyésztés és a tejtermelés mellett hatással van a fogyasztók egészségére is - állítja Herian.
Legolvasottabb
Óriási zuhanás a kutakon, ekkor érdemes tankolni
Váratlan bejelentést tettek a meteorológusok a fehér karácsonyról
Karácsony előtt jött a hideg zuhany, több mint száz dolgozót küldenek el
Nagy bejelentést tett a 4iG: a világ egyik legnagyobb védelmi technológiai gyártójával kötöttek megállapodást
Vége van: döntést hozott az Európai Unió az orosz energiáról
Hamarosan benyújtják a számlát: mindannyian fizetni fogunk
Összeomlott az egyik futárszolgálat a karácsonyi rohamban, forrnak az indulatok
Érdekes fordulatok jöhetnek a nyugdíjaknál: erről jobb, ha mindenki tud
Földönkívüli űrhajó közelít? A Nap felé mutató csóva felkavarta a csillagászokat