Nyolcadik alkalommal jelent meg az idén a brit Restaurant magazin szervezésében a világ legjobb éttermeinek rangsora - a szponzoráló italgyártó cég neve után a San Pellegrino-lista -, az élén ez alkalommal is a spanyol El Bulli áll, sorrendben negyedszer. Ferra Adria séf sikere nem lepett meg senkit a szaksajtóban, annál nagyobb szenzáció volt viszont, hogy a brit sztárszakács, Gordon Ramsay saját nevét viselő londoni étterme nemhogy a top 50-be nem fért be, még a százas listára sem került fel. (A Restaurant Gordon Ramsay a brit főváros egyetlen olyan vendéglője, amely három Michelin-csillagot mondhat magáénak és eddig minden alkalommal szerepelt a listán, tavaly a 13. helyre került.) Ramsayre az utóbbi időben nagyon rászálltak a kritikusok - emlékeztetnek most a kommentárok -, szemére vetették, hogy egyetlen központi konyhából küldi az ételeket londoni gasztropubjaiba, hogy túl sokszor jelenik meg a tévében, hogy csendben eladja nagy felhajtással megnyitott külföldi éttermeit - de leginkább azért érték bírálatok, hogy ő maga nem főz rendszeresen az éttermeiben. Ramsay így mindössze egyetlen érdekeltségével, a londoni Maze-zel jutott be az első százba, a 91. helyre. A rangsort 837 szakmabeli - gasztroújságírók, séfek, étteremkritikusok - szavazatai alapján állítják össze (26 panelbe osztva szavaznak szerte a világon), és igazából az első 50 hely számít. A felsőházba nyolc-nyolc franciaországi, illetve egyesült államokbeli étterem került be, de az élvonalban a spanyolok vezetnek, hiszen az ötvenes lista hat spanyolországi étterméből három az első ötben van. A listavezető, a három Michelin-csillagos El Bulli, a molekuláris gasztronómia élharcosa a Costa Brava egy kis településén; minden évben csak júniustól decemberig tart nyitva, ezalatt mintegy 8 ezer étkezést szolgál fel - 250 eurós átlagáron -, érdeklődés több százszor ennyire lenne. A The Fat Duck, Heston Blumenthal vezetésével, harmadik éve tartja ezüstérmes helyét; idén ez azért is nagy elismerést jelent, mert mint a BBC emlékeztetett rá, az angliai Brayben levő éttermet márciusban két hétre be kellett zárni rejtélyes ételmérgezések miatt.