Zajlik az aratás országszerte, több mezőgazdasági munkagép és vontató közlekedik az utakon, ezért fokozott figyelmet és türelmet kér a járművezetőktől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az alacsony sebességgel haladó mezőgazdasági gépek, lassú járművek mögött jellemzően feltorlódik a forgalom.

Az aratás tűzveszélyesebb, mint gondolnánk

A figyelmetlenség miatt könnyen tűz üthet ki a gabonatáblákon. Az aratás előtt az idén is segítenek a katasztrófavédelem szakemberei, az utóbbi időben évente több mint száz műszaki ellenőrzést hajtott végre a tűzvédelmi hatóság. Bővebben >>>

Hogyan szabad megközelíteni a monstrumokat?

A traktorforgalom miatt az alábbiakra kérik, hogy a közlekedők ügyeljenek a biztonságuk érdekében:

  • Az autós tanúsítsanak fokozott türelmet a kombájnokkal, traktorokkal, szállítójárművekkel szemben.
  • Azt kérik továbbá, hogy a nagyméretű mezőgazdasági gépeket a járművezetők fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg, felkészülve az esetleges irányváltoztatásra.
  • Csak akkor kezdjenek előzésbe, ha a manőver biztonságos befejezéséhez szükséges útszakasz jól belátható.

E járművek előzése, a mellettük való elhaladás jóval veszélyesebb, nagyobb odafigyelést igényel még jó látási körülmények között is.

Hogyan előzhető meg a tömegbaleset?

Hozzátette a NAK, hogy a mezőgazdasági járművek előzésekor – amelyet azok vezetői félrehúzódással is segítenek – nagyobb oldaltávolságot célszerű tartani.

Mezőgazdasági járművel minden olyan útszakaszon lehet közlekedni, ahol azt KRESZ-tábla nem tiltja, azonban nem hajthat lassú jármű gyorsforgalmi és emelt sebességű útszakaszon.

A mezőgazdasági munkákra használt lassú járművek maximum óránkénti 25 kilométeres, míg a mezőgazdasági vontatók legfeljebb 40 kilométeres sebességgel közlekedhetnek.

Fontosnak nevezték, hogy e járműveken mindig működjön az összes jelzőfény, azokat sárvédő vagy felhajtott ütközésvédő ne takarja. A kombájnok esetében pedig szükséges az úgynevezett vágóasztal leszerelése.

Óriási tömegbaleset volt az M1-es autópályán

Herceghalomnál 5 kamion és 37 autó ütközött. Bővebben >>>