Adatvezérelt takarmányozás, automatizált munkafolyamatok a földeken vagy digitális nyomon követés – csak néhány példa arra, hogy mi mindenben segítheti az informatika a mezőgazdaságot. A hétvégén véget ért AgromashExpon nemcsak mezőgazdasági gépeket, hanem infotechnológiai eszközöket is bemutattak.

Sok egyéb mellett egy olyan adminisztrációs rendszert is láthattak az expo látogatói, amelyet két vállalat fejlesztett: egy tapasztalt, ügyviteli területen már sikeres szoftverfejlesztő cég és egy agrártanácsadó cég, amely a gyakorlati szakmai hátteret biztosítja.

Az AgroFlow szoftver a mindennapi munkát segítő megoldás, dokumentáló, adminisztráló rendszer, amely terepen is használható. A rendszer egyik nagy újítása, hogy a gazdák bevonhatják szaktanácsadóikat a folyamatokba, ezzel gyorsítva az adminisztrációt.

A fejlesztők célja, a mezőgazdasági vállalkozások adminisztrációjának könnyebbé és átláthatóbbá tétele, valamint a digitális adatszolgáltatás támogatása. A cél az, hogy az adminisztrációs kötelezettségek növekedése ne akadályozza a gazdaságok működését, hanem egy hatékony szoftver segítségével több időt biztosítson a gazdáknak a szakmai munkára.

Mezőgazdasági munkagép a 42. Agromashexpo és Agrárgépshow kiállításon 2024. január 24-én.
Mezőgazdasági munkagép a 42. Agromashexpo és Agrárgépshow kiállításon 2024. január 24-én.
Kép: MTI / Kovács Tamás

A rendszer támogatja a gazdák és szaktanácsadók együttműködését, alkalmas arra, hogy ezen keresztül vezessék az Elektronikus Gazdálkodási Naplót, a digitális adatszolgáltatást, és fejlett folyamat-automatizálási funkciókat is tartalmaz.

  1. Növénytermesztési és állattenyésztési modul: speciálisan a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel kapcsolatos tevékenységek nyomon követésére és menedzselésére.
  2. Szőlészeti, borászati modul: a szőlészeti és gyümölcstermesztési munkafolyamatok kezelésére szolgáló megoldás.
  3. Munkagép-nyilvántartás: a gazdaságban használt munkagépek nyilvántartása és karbantartási ütemezése.
  4. Pályázatok, kötelezettségvállalások: segítség a mezőgazdasági pályázatok és kötelezettségvállalások adminisztrációjában.
  5. Munkafolyamatok kezelése: jogosultságok alapján történő munkafolyamatok szervezése és kezelése.
  6. Mobilapplikációval történő adatrögzítés: terepi adatrögzítés mobileszközön keresztül.
  7. Intelligens adatkitöltő: automatizált adatkitöltés a gyorsabb és pontosabb adminisztráció érdekében.
  8. Ügyfél- és partnerkezelés: ügyfelek és partnerek adatainak kezelése és nyomon követése.
  9. Feladatok, határidők kezelése: a napi feladatok és határidők szervezése és követése.
  10. Szaktanácsadókkal történő együttműködés támogatása: a gazdák és szaktanácsadók közötti együttműködést elősegítő funkciók.
  11. NÉBIH digitális adatszolgáltatás: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felé történő digitális adatszolgáltatás támogatása.
  12. Riportok, kimutatások: személyre szabott riportok és kimutatások generálása a rendelkezésre álló adatok alapján.