A VRG Therapeutics egy hazai innovatív biotechnológiai kutatás-fejlesztési cég, amelynek székhelye és laboratóriuma Budapesten található. A cég 20 fős csapata egyedülálló megközelítéssel kutat hatékony terápiás módszerek után olyan betegségek kezelésére, mint az agytumor, migrén vagy az autoimmun betegségek – áll a VRG Therapeutics sajtóközleményében. 

Megközelítésük lényege, hogy természetes kisméretű fehérjék irányított átalakításával készítenek gyógyszerjelölt molekulákat. Az autoimmun folyamatokra célzott módon hatva a jelenlegi terápiás lehetőségekhez képest kevesebb mellékhatással rendelkező gyógymódot hoznak létre.

Céljuk biztonságos és hatékony gyógyszerek kifejlesztése többek között a pikkelysömör és a gyulladásos bélbetegségek kezelésére.

Világszerte több mint 600 millió ember szenved valamilyen autoimmun betegségben, így az új gyógymód sokuk életminőségét javíthatja.

Kísérleti fázisú gyógyszer minősítés megszerzése a cél

A VRG Therapeutics Európa legnagyobb biotechnológiai eseményén, a BIO-Europe-n mutathatja be fejlesztését több, mint 5000 nemzetközi szakember és befektető előtt.

A cég 2023 nyarán 5 millió eurós tőkebefektetést vont be abból a célból, hogy a jelenleg preklinikai fázisban lévő kutatásaikkal előrehaladva egy kísérleti fázisú gyógyszer (IND) minősítést szerezzen, lehetővé téve az első emberben végzett tanulmányok elvégzését.

Az elsősorban a Széchenyi Alapoktól érkező befektetés augusztus hónap második legnagyobb biotechnológiai fókuszú kockázati tőke befektetése volt Európában.