A válság ideje alatt maradjanak zárva vasárnap a boltok, javasolja az Egyenlő.hu, a modern, keresztényszociális szakszervezet. A háború miatt kialakult energiaválság jelentősen megemelte a rezsiköltségek a több százezer munkahelyet biztosító kiskereskedelmi üzletekben is, a hétvégi boltzár hozzájárulna a működéssel járó kiadások féken tartásához.

A szervezet elnöke Bubenkó Csaba a Napi.hu-hoz eljuttatott közleményében azt írta: fontosnak tartja a vasárnapi munkavégzés szabályozását.

A kereskedelmi dolgozók érdekeit szem előtt tartva úgy vélik, hogy a lakossági fogyasztás hat nap alatt is teljesíthető, így a bolti dolgozók a vasárnapot a családjukkal tölthetnék.

A szakszervezet szakértői megvizsgálták a vasárnapi bezárás jogszabályi lehetőségeit a kiskereskedelemben. Úgy vélik, hogy a munkáltatói és munkavállalói oldal képviselőit tömörítő Ágazati Párbeszéd Bizottság (ÁPB) által lehetőség van ebben a kérdésben szakmai konszenzusra jutni. Az ágazati szereplők egységes megállapodása akár a teljes szektorra kiterjeszthető.

Fontos, hogy egy esetleges vasárnapi boltzár miatt a kereskedelmi munkahelyek száma és a bérek ne csökkenjenek.

Úgy vélik, a vasárnapi bezárás miatt az üzletek forgalma nem csökkenne, a vásárlói szokások átrendeződnének.

A vasárnapi boltzár a kiskereskedelemben a munkaerőhiányt is orvosolná, csökkenne az egy főre eső napi munkaterhelés is. A szakszervezet azt javasolja a munkaadóknak, hogy a hétvégi bezárásból megtakarított bérköltséget egyidejűleg adják át a dolgozóknak, az alapjövedelmek megemelésével. Bubenkó Csaba szerint az nem fenntartható, hogy a cégek a megfeszített többletmunka szükségességével, műszakpótlékokkal, vasárnapi bérkiegészítéssel motiválják az alkalmazottakat az alapvető megélhetés biztosítására. A szakszervezet a legfontosabbnak az alapbérek inflációkövető emelését tartják.

A múlt héten Palkovics László ipari és technológiai miniszter egy interjúban támogatólag beszélt a javaslatról: a tárcavezető szerint hatékony eszköz lehet a boltzár az energiafogyasztás csökkentésére, miközben a kiskereskedelmi forgalom nem esik majd vissza a hatására. Konkrét kormányzati tervekről nem beszélt, de Parragh László kamarai elnök – aki Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója is – támogatása mellett ez egy fontos indikátor lehet a vasárnapi zárva tartás újbóli bevezetése mellett.