A Nemzeti Filmintézet (NFI) Káel Csaba filmipari kormánybiztos által vezetett filmszakmai döntőbizottsága 2,149 milliárd forint támogatást szavazott meg a Tündérkert címmel készülő tévésorozat gyártására. A nyolcrészes sorozat Móricz Zsigmond száz évvel ezelőtt megjelent, több kötetes regényéből készül - derül ki az NFI közleményéből.

Bethlen és Báthory, két történelmi hős egymásét keresztező útja körül rajzolódik ki Móricz Zsigmond Tündérkertjében a 17. századi Erdély. Móricz kortársa, Schöpflin Aladár szerint a regény „a 20. századi magyar irodalom legnagyobb és legsikeresebb erőfeszítése múltunk birtokbavételére” - írja az NFI.

A Megafilm Service Kft. gyártásában készülő, 8 részes történelmi-politikai thriller sorozat epizódonként 48-52 perc hosszúságú lesz, és a tervek szerint 2023 őszén láthatja a közönség. A 95 napos forgatás 2022 július végén kezdődik és december végéig tart több mint 70 szereplővel, műtermi díszletekben és Erdélyben eredeti helyszíneken egyaránt.

A gyártás előkészítésre az NFI tavaly szeptemberben már juttatott 98 millió forintot a készítőknek.

A film producere Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor (ElkXrtuk, El a kezekkel a Papámtól!, Nyitva), vezető írója Bereményi Géza és Tasnádi István, vezető rendezője Madarász Isti, aki korábban Hurok címmel „időkavarós” thrillert és Egy szerelem gasztronómiája címmel musicalt készített, és közeleg a Filmintézet szerint mozifilmjének bemutatása is, az Átjáróház romantikus fantasyé.

A kulturális kormányzat és Káel Csaba által korábban hiányolt történelmi filmekből már egyre nagyobb a választék: a számos tévés produkció mellett készül többek közt a Rákay Philip-féle Petőfi-film 4,5 milliárdos és az Aranybulla-tévésorozat 600 milliós állami támogatással, továbbá 2 milliárdos közvetlen támogatással forog a Hadik-film és 1,5 milliárddal az Antall József-film. A kormány és az NFI összesen 10,5 milliárdot ad egy Hunyadi-sorozatra is.