Az MNB idén 129 prudenciális felügyeleti vizsgálatot folytat le pénzügyi szervezeteknél - vizsgálati tervének megfelelően. A jegybanktörvény szerint a bankoknál és a biztosítótársaságoknál legalább háromévente, a szövetkezeti hitelintézeteknél, a tőkepiaci szereplőknél (így befektetési vállalkozásoknál, alapkezelőknél, árutőzsdei szolgáltatóknál), pénztáraknál pedig legalább ötévente kell a szféra minden szereplőjét átfogó vizsgálat keretében ellenőrizni.

A bankok és a biztosító részvénytáraságok második 3 éves átfogó vizsgálati ciklusa 2015 első félévében zárul. A szövetkezeti hitelintézetek, a tőkepiaci szereplők, a biztosító egyesületek és a pénztárak első 5 éves vizsgálati ciklusa 2014. első félévével lezárult, ennek során valamennyi érintett intézmény vizsgálatára sor került, ezzel az MNB az átfogó vizsgálatok lefolytatására vonatkozó törvényi kötelezettségének eleget tett.

A pénzpiaci helyszíni vizsgálatok többek közt a meglévő követelések kezelésének folyamatát, hatékonyságát, illetve a magas hitelkockázat csökkentésére tett erőfeszítéseket értékelték. A jegybank vizsgálta emellett a piaci szereplők likviditási és tőkehelyzetét, az anyabankoknak a finanszírozásban betöltött szerepét, továbbá a Növekedési Hitelprogram keretében kihelyezett hiteleket is. Az MNB részt vesz az Európai Központi Bank (ECB) módszertanán alapuló európai eszközminőségi vizsgálatban (AQR) is.

Minden közvetítőnél találtak valamit

A biztosítói ellenőrzések elsősorban az ügyfél-tájékoztatásra és állománykezelésre vonatkozó nyilvántartási és ellenőrzési problémákat tártak fel. A pénztáraknál a vizsgálatok elsősorban a működési terhek, illetve a befektetésekkel kapcsolatos közvetett és közvetlen költségek indokoltságára összpontosítottak, de a felügyelők a tagok felé teljesített kifizetések szabályszerűségét is áttekintették. A közvetítőknél végzett vizsgálatok - amelyek mindegyike módon jogsértést tárt fel - egyebek közt az ügyfél-tájékoztatás megfelelőségére, a közvetítést végzők és az ügyletek nyilvántartására, a panaszkezelésre és a közvetítőkkel kapcsolatos képzettségi követelmények betartására összpontosítottak.

Több mint száz millió forint bírságot szabtak ki

Az idén június 30-ig már lezárult idei vizsgálatok eredményeként - a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti intézkedések nélkül - 64 felügyeleti határozatot adott ki a jegybank. Ezek közül 10 tartalmazott intézményi, egy pedig személy bírságot, a pénzbüntetések együttes összege 105,5 millió forintra rúgott.