Három éve írta meg a magyar sajtó horvát forrásokra hivatkozva, hogy magyar kézbe került egy adriai sziget 30 évre. A horvát szigetet, Smokvica Velát a Balansz Zártkörű Nyíltvégű Ingatlan Alap horvátországi leányvállalata, a Zelena nekretnina d.o.o. vehette bérbe. A Balansz pedig az OTP Ingatlankezelő alapja. Három éve nem tudni, hogy pontosan mi épül a szigeten és kik üdülhetnek ott - olvasható a portálon.

A szigeten zajló fejlesztések miatt 2019 nyarán és a követő hónapokban a sziget még nem fogadott/fogad vendégeket, erre várhatóan legkorábban jövő nyártól kerülhet majd sor - közölte 2019-ben az OTP az esettel kapcsolatban.

Továbbra sem tudni azonban, hogy a fejlesztések végül miként haladtak a szigeten, mint ahogyan azt sem, hogy Idén nyáron már fogadnak vendégeket, illetve, hogy ez egy zárt sziget vagy bárki felkeresheti. Ám a témával kapcsolatban az OTP nem kívánt nyilatkozni a portálnak.

A sziget közigazgatásilag Rogoznica járáshoz tartozik, és az elérhető adatok szerint állandó lakossága nincs, csak luxusingatlanok, sportpályák és éttermek, valamint néhány volt katonai objektum található rajta. A nagyobb szállásfoglaló oldalakon nem lehet Smokvica Vela szigetre semmilyen szállást sem találni.

Két éve arról is születtek cikkek, hogy a Horvátországban nyaraló Orbán Viktor miniszterelnök egy fekete helikopterrel érkezett a Smokvica Vela nevű kibérelhető üdülőszigetre. Az mfor.hu a horvát turisztikai minisztériumnak is küldött kérdéseket, ezekre egyelőre még nem érkezett válasz.