Szenteste tette közzé a Magyar Közlönyben a kormány az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett Szép-kártyával való élelmiszervásárlásról. Mint a rendeletből kiderül, csak 2022. február 1. és 2022. május 31. között lehet élni ezzel a lehetőséggel.

"A 2022. évben a  Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlájára utalt, a melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra és a kereskedő által 2022. február 1. és 2022. május 31. között értékesített élelmiszer vásárlására felhasználható – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb évi 150 ezer forint támogatás [minősül juttatásnak]" - közölték a szabályokat.

Az egyelőre kérdéses, hogy hogyan érinti ezt az, hogy 2022 áprilisában úgy módosították a szabályokat, hogy a három zseb (vendéglátás, szabadidő és szálláshely) között átjárhatóság van, vagyis az elfogadóhelyeken bármilyen sorról lehet akármilyen szolgáltatást vásárolni. Vélhetően az élelmiszer-vásárlás nem esik majd külön besorolás alá és azt is bármelyik zsebből fedezni lehet.

Az is sejthető, hogy egyelőre csak azért május 31-ig tart a Szép-kártyák új alkalmazhatósága, mert a kormány legutóbb 2022. június 1-ig hosszabbította meg a veszélyhelyzetet. A mostani rendelet pedig azt írja: "a Kormány e  rendelet hatályát a  koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja."

A rendelet pedig a  koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztésekor hatályát veszti.

A dokumentumból az is kiderül, hogy alkoholt és dohányárút nem lehet majd vásárolni a Szép-kártyákkal.