Miután Vlagyimir Putyin elnök pancsára az orosz hadsereg háborút indított Ukrajna ellen csütörtökön, a nyugati hatalmak sorra jelentettek be szankciót Oroszországgal szemben. Ezek főként az ország oligarcháira, magára Putyin elnök és Szergej Lavrov külügyminiszterek vagyonára vonatkoztak, de szépen sorban elkezdték kitiltani az orosz bankokat is az Európai Unióból és az Egyesült Államokból, megtiltva a nyugati pénzintézeteknek a közös ügyleteket, tranzakciókat, befektetéseket.

A héten az amerikai pénzügyminisztérium, valamint az Európai Bizottság is közölte, hogy az orosz pénzügyi rendszer "központi infrastruktúráját" vették célba, szankciókat foganatosítva az ország két legnagyobb bankja - az állami hátterű Sberbank és a VTB Bank - ellen. A szankciós listán szerepel még az Otkritie, a Sovcombank és a Novikombank, valamint néhány magas rangú vezető is.

A bankoknak 30 napon belül meg kell szakítaniuk minden kapcsolatukat, amelyek lehetővé teszik a bankok számára, hogy egymás között fizetéseket teljesítsenek és pénzt mozgassanak a világ minden táján. Az amerikai pénzügyminisztérium fő célpontja, a legnagyobb orosz hitelező, a Sberbank volt. A hétvégén ráadásul arról is döntött az USA, Kanada, az EU, Tajvan, az Egyesült Királyság és Új-Zéland, hogy a SWIFT nemzetközi utalási rendszerről is leválasztják a legnagyobb orosz bankokat.

Korábban a már eladó sorba került magyar Sberbank, amely tulajdonost is vált, de a Napi.hu megtudta, hogy nem érintik az elsőkörös büntetőintézkedések. A honlapjukon is megjelent tájékoztatásban azt írták, "a Sberbank Magyarország Zrt. nyereséges tőkeerős bank, amely maradéktalanul megfelel minden szabályozói követelménynek, különösen a tőkével és likviditással kapcsolatos mutatóknak."

Viszont a SWIFT már nagyon konkrétan említi a Sberbank orosz anyacégét, amiről a honlapján a cég új tájékoztatást tett közzé:

A Sberbank Magyarország Zrt. magyar pénzforgalmi szolgáltatóként önálló, magyar SWIFT kóddal rendelkezik, és hozzáférését a nemzetközi fizetési rendszerhez a javasolt szankciós rendelkezések egyértelműen nem érintik.

Az ősszel jelentették be, hogy a Sberbank Europe bankcsoport eladja több közép- és kelet-európai leányvállalatát, köztük a magyarországit is, hogy jobban tudjon összpontosítani kulcsfontosságú piacaira. A Sberbank kelet-közép-európai érdekeltségei megvásárló konzorcium mögött egy szerb milliárdos, Miograg Kostic állhat. 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.