A nyereségességbe váltó Obi kivételével újra veszteséggel zárták az elmúlt évet a hazai barkácspiacot uraló külföldi láncok. Azt, hogy milyen nehézségekkel küzd(ött legalábbis eddig) az ágazat jól jelzi, hogy a Baumax idén jelentette be boltjai bezárását, a még 2012-ben hasonló döntést meghozó, fizetésképtelenné vált Bricostore-t hamarosan fel is számolják, a Praktikernél pedig - ahol jelentősen sikerült mérsékelni a mínuszt - folyamatban van az új tulajdonos belépése.

Kétmilliárddal javított az Obi és a Praktiker is

A legnagyobb barkácsláncnak számító, tavaly átlagosan 1,9 ezer főt foglalkoztató, 28 áruházat üzemeltető - ebből hármat a Bricostore-tól bérelnek - Obi Hungary Retail Kft. jelentős fordulatot produkált az elmúlt évben. A cég 54 milliárd forintos árbevétel mellett - ami hatmilliárd forinttal, 13 százalékkal nagyobb a 2013-asnál - az üzemi eredmény bő háromszázmilliós mínuszból kétmilliárdos nyereségbe váltott. Hasonló fordulat ment végbe a mérleg szerinti eredményben is, így az elmúlt évet több mint 1,8 milliárd forintos profittal zárta a társaság, ami több mint 2,2 milliárdos javulást jelent 2013-hoz képest.

Nagyjából ugyanekkora javulást ért el eredményfronton a 19 áruházat üzemeltető Praktiker Építési- és Barkácspiacok Magyarország Kft. is. Üzemi vesztesége - gyengülő, 25 milliárd forintos nettó árbevétel mellett - az egy évvel korábbi felére, 1,3 milliárd forintra csökkent, a mérleg szerinti mínusz pedig kevesebb mint harmadára, 831 millióra apadt. A mérleg szerinti eredményt javította két kisebb vidéki egység bezárása, a bizományosi konstrukció bevezetése, a bérleti szerződések újratárgyalása, valamint az, hogy a Praktiker Group Buying HK a felé fennálló 2,1 millió eurós tartozásból 1,7 milliót elengedett.

Látszik a fény az alagút végén

A beszámoló kiegészítő mellékletében úgy fogalmaznak, hogy a kft. működését a versenytársakhoz hasonlóan erősen befolyásolta a 2008-ban kitört és hosszan elhúzódó világgazdasági válság. A Praktiker AG 2013 nyarán felszámolási eljárás alá került, ennek keretében döntés született a külföldi cégek, köztük a magyar érdekeltség értékesítéséről. A Macquarie Capital (Europe) Limited által vezetett folyamat során eddig sikerült az összes külföldi Praktiker-áruházláncot értékesíteni, a Praktiker Építési- és Barkácspiacok Magyarország Kft. esetében a folyamat már előrehaladott állapotban van, de még nem zárult le. (Az idén januári bejelentés szerint a vevő a svájci Papag AG - emögött egy lengyel stratégiai befektetőt sejtenek -, amely 2014 márciusában már átvette a lengyelországi Praktikert.)

Úgy látják, hogy 2014-ben egyfajta piaci konszolidációra került sor, a negatív trend májustól folyamatosan mérséklődött, az utolsó negyedévben növekedésbe váltott, és 2015. április végével a társaság az előző évhez képest mért kumulált forgalmi növekedése már meghaladta a 25 százalékot. Ehhez hozzájárult az is - ismerik el -, hogy a Baumax 2015 első negyedévében 15 áruházat bezárva teljesen kilépett a magyar piacról. A derűlátást fokozza, hogy véleményük szerint az elhúzódó válság után most mind a gazdasági, mind a közvetlen piaci helyzet kedvező (növekvő fogyasztás, élénkülő ingatlanpiac, alacsony kamatlábak, piaci konszolidáció), ráadásul a vasárnapi zárva tartás sincs jelentős hatással a forgalmi tervekre.

Hasít a Bauhaus

Látványosan növelte forgalmát a mindössze három áruházzal rendelkező Bauhaus Szakáruházak Kereskedelmi Bt. tavaly, a 12,5 milliárd forintot közelítő árbevétel 18 százalékkal haladta meg a 2013-ast. Ez azzal a pozitív hatással járt, hogy az üzemi eredményt sikerült az előző évi 675 milliós mínuszból közel 66 millió forint nyereségbe fordítani. A pénzügyi műveletek vesztesége viszont nőtt, de a mérleg szerinti mínusz így is javult, a tavalyelőtti egymilliárd forint feletti értékről 700 milliónál szerényebb összegre. Eddigi működése során a cég 5,3 milliárd forint továbbvihető veszteséget halmozott fel.

Barkácsláncok teljesítménye | Create infographics

 

Kivonulók

A 2014-es soroksári boltbezárás után az idén teljes kivonulást bejelentő Baumax Magyarország Zrt.-nél tavaly februárban drasztikus tőkeleszállítás történt, egymilliárd forintról ötmillióra. Az elmúlt évben még 788 főt foglalkoztató cég kismértékben javított árbevételén, ami így elérte a 23,2 milliárd forintot. A közel kétmilliárdos üzemi veszteség gyakorlatilag megegyezett a 2013-assal, hasonlóan a nem egészen 3,3 milliárd forintra rúgó mérleg szerinti mínuszhoz.

Az összefoglaló grafikonban nem szerepeltettük a Bricostore számait, hiszen itt már tényleg múlt időről van szó, már ami a kereskedelmi tevékenységet illeti. A Bricostore Hungária Barkácsáruház Kft. tevékenységi körét ingatlan-bérbeadás, -kezelés, -forgalmazás és -üzemeltetés alkotja, mindössze három fővel működik, de már azt sem sokáig. Az eredménybeszámoló kiegészítő melléklete szerint a cég ugyanis fizetésképtelenné vált, ezért kezdeményezik a társaság felszámolását. Ezt azzal indokolták, hogy a társaság a Bricostore Holding és a Bricostore Hungária Ingatlan Kft. felé fennálló tartozását esedékességkor nem tudja kielégíteni, illetőleg a tartozásaik meghaladják a társaság vagyonát. A saját tőke negatív, meghaladja a mínusz 3,1 milliárd forintot, az eredménytartalék szintén negatív, mínusz 7,9 milliárd forint. A bevételeken belül a tevékenységi körnek megfelelően az egyéb bevételek voltak a meghatározóak, ám ez is megzuhant, a 2013-as 3,8 milliárd forintról 270 millió forint alá. Az üzemi eredmény így is pozitívba váltott (150,9 millió forint), a mérleg szerinti veszteség pedig 408 milliós mínuszról 83 millió forintos mínuszra javult.