A dohányforgalmazás kiesése, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, az útdíj, a tranzakciós illeték, a reklámadó bevezetése és a vasárnapi zárva tartás egyaránt súlyosan negatívan érintette a CBA mostanra rendkívül nehéz helyzetbe került regionális központját - idézi a lap a Palóc Nagykereskedelmi Kft. idén májusban a 2015-ös évre vonatkozó kiegészítő mellékletét.

Az ebben foglalt állítások egyértelműen cáfolják a kiskereskedelmi piac virágzásáról szóló kormányzati közléseket. Csak a vasárnapi bezárás és a dohányforgalmazás átszervezése összességében 20 százalékos forgalomcsökkenést hozott ugyanis a CBA-s cégnek, amely tavaly valamivel több mint 18,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el. Ez a mutató egy évvel korábban a 20 milliárdot is meghaladta. Az 1991-ben alapított Palóc korábban több boltját is kénytelen volt bezárni.

A dolog pikantériája, hogy mindeközben az országos CBA-lánc vezetősége lelkesen támogatta a vasárnapi bezárást, meghatározó vezetői - Baldauf László ex- és Lázár Vilmos jelenlegi elnök - pedig eddig úgyszólván mindenben ellenvetés nélkül támogatták az Orbán-kormány gazdasági törekvéseit.

Más még nem beszélt erről

Az egyetlen külső, objektív megfigyelő a GfK Hungária piackutató volt, amely a Világgazdaság egyik szakmai konferenciáján azt közölte, hogy vizsgálataik szerint a vasárnapi bezárást követően katasztrofális, 6,8 százalékos mértékben esett a hazai láncok forgalma

A cégbírósági adatokból kiderül az is, hogy a társaságnál az utóbbi három évben - azaz a nemzeti dohányboltok bevezetése, majd a vasárnapi bezárás időszakában - rohamosan csökkenni kezdett a forgalom. Ugyanilyen tempóban nőtt a cég üzemi vesztesége: 2015-re 18 milliárdos árbevétel mellett már 1,9 milliárd forint veszteséget könyvelhettek el. A helyzet az utóbbi hetekben fordult válságosra. Egyre kevesebb lett az áru a cég üzleteiben, ami súlyos likviditáshiányt jelez.

A Palóc Kft. egyik beszállítója azt mondta az Indexnek, hogy május és július között 36,5 millióért vett tőlük árut a cég, de ebből 29,5 milliót még mindig nem fizettek ki. A fennmaradó összeget néhány hónapja kezdték el törleszteni, de hetente csak 1-2 milliós értékben. Két hete azonban már ezek a törlesztések is elapadtak.