Az NFI Káel Csaba filmipari kormánybiztos és Müpa-vezérigazgató által vezetett televíziós döntőbizottsága öt sorozattervnek szavazott meg összesen 427,8 millió forint gyártási támogatást a tévés bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő animációs alkotások támogatására kiírt pályázat keretében - jelentette be az NFI.

A szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek.

A legtöbb támogatás a Puskás Öcsi és barátai című alkotás gyártására jutott, 137,5 millió forint. A sorozat "a futball szeretete mellett a barátságról, a találékonyságról és az önzetlenség fontosságáról szól - egy kis csibészséggel fűszerezve"; a rendezője Gellár Csaba, a gyártója a Film Positive Productions Kft.

A készülő sorozatok között van a közelmúltban elhunyt grafikusművész, Gyulai Líviusz egyik utolsó alkotása, az Arthur király korát bemutató Egy jenki Arthur király udvarában című sorozat következő epizódjai, amelyeket a művész halálát követően Máli Csaba rendez - írja az NFI a közleményében. A vidám sorozat Mark Twain azonos című regényének ötlete alapján készül.

A támogatott alkotások
Pályázó neve Filmalkotás címe Közvetlen támogatás gyártási (M Ft)
Umatik Filmforgalmazó Kft. Janó Manó és az elveszett harmatcseppek 2. évad 105,0
Studio Whintokka Bt. Kippkopp és a tizenkét hónap 60,0
IONART Kft. Cipelő cicák 66,5
Magyar Rajzfilm Kft. Egy jenki Arthur király udvarában 6-13. epizód 58,8
Film Positive Productions Kft. Puskás Öcsi és barátai 137,5
Forrás: Filmintézet

A Film Positive Productions Kft. társtulajdonosa Lajos Tamás operatőr-producer, az alapítványi fenntartásba szervezett Színház- és Filmművészeti Egyetemet vezető kuratórium tagja, aki egyebek mellett nyilatkozataiban jogellenesnek, illetve hisztériának nevezte az egyetem függetlenségéért folytatott kiállást, és kimagaslónak nevezte azt, "amit ez a kormányzat a kultúrpolitikában és különösen a filmfinanszírozásban tesz". Eddig Lajos Tamás produkciós cégeinek filmtervei nyertek el a legtöbbször NFI-támogatást.

A második legtöbb támogatás, 105 millió forint a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek sorozat második évadának gyártására jutott, ez a gyerekek számára is érthető és szórakoztató formában mutatja be mi történik bolygónkkal, ha nem vigyázunk rá (a rendezője Miklósy Zoltán).

A Cipelő cicák sorozat újabb epizódjaiban (rendező Bárdos Csaba) folytatódhatnak a kis varázsló cicák és a gyerekek kalandjai. Támogatásban részesült az elsősorban gyerekeknek szóló Kippkopp és a tizenkét hónap című sorozat is, amely egy-egy hónaphoz kapcsolódva Kippkopp és Tipptopp együttélésének bonyodalmait meséli el (a rendezője Lerch Tamás) - olvasható a közleményben.

Már több mint 7,5 milliárdot ítéltek oda

Az NFI 2020-ban 9 új pályázatot írt ki, hogy minél több tévés és streaming bemutatásra készülő alkotás valósulhasson meg. Eddig összesen 2112 filmtervet dolgozott fel a szervezet és a televíziós döntőbizottság 208 pályázatot támogatott. Több mint 7,5 milliárd forint támogatással készülnek ígéretes mozgóképek.

2021-ben a tévés és streaming platformra készülő alkotások közül elsőként a tévéfilmek és sorozatok forgatókönyveinek fejlesztésére, gyártás-előkészítésére és gyártására lehet pályázni, de a tervek szerint még az első félévben kiírják a dokumentum-, a kisjátékfilmek és az animációs tartalmak pályázatait is.