Bár az állami vagyonkezelés évek óta viszi a pénzt, a tevékenység mérlege tavaly soha nem látott, 486 milliárd forintos hiányt mutatott – írja az MNV Zrt. nemrég nyilvánosságra hozott mérlegbeszámolójára hivatkozva a Népszava. A jelentős mínuszt főként az ingyenes vagyonjuttatások okozták.

Az elmúlt három évben (2019-2021) az MNV vagyonkezelési tevékenysége összességében 1060 milliárd forintos veszteséget, illetve vagyonvesztést ért el. Ezt megelőzően, 2019 előtt az állami vagyongazdálkodás eredménye általában és összességében még nyereséget mutatott.

Vagyongazdálkodási eredmény az MNV-nél
ÉvEredmény (milliárd Ft)
201895,4
2019-304,6
2020-269,6
2021-489,3
Forrás: MNV-beszámolók

Az elmúlt években felpörögtek az ingyenes vagyonátadások

A kormány a magyar állam legértékesebb, bármikor eladható, mozgatható vagyonelemeit adta át az újfajta, "közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak" - jegyi meg a cikk írója. (Ezen alapítványok kuratóriumában nagy számban fideszes és minisztériumokban dolgozó politikusok is ülnek - a szerk.)

Ingatlanok mellett ingyenes vagyonjuttatás keretében magánkézbe került a Mol Nyrt. mintegy 24 százaléka és a Richter Nyrt. hasonló mértékű részvénycsomagja is. A kedvezményezettek között van például a Matthias Corvinus Collegium, amelyet Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vezet. (A fideszes "tehetséggondozó" MCC alapítványa a részvényekkel együtt 501 milliárdos állami vagyont kapott - a szerk.)

A tavalyi, 486 milliárdos gazdálkodási veszteség ellenére az állami vagyon értéke – papíron - nőtt -, ami az állami közúthálózat-fejlesztéseknek tudható be. Az MNV jelentése szerint a rájuk bízott vagyon értéke 2021 végén 11 407 milliárd forintot tett ki. Ez az előző évhez képest - a veszteséges vagyonkezelés ellenére - 745 milliárd forintos növekedés. A bővülés ugyanakkor szinte kizárólag a Magyar Közút kezelésében lévő új gyorsforgalmi- és közútfejlesztéseknek tudható be - írja a napilap.

Nem tudni, mekkora az állami vagyon

Az MNV könyvvizsgálója, az Ernst & Young a korábbi évekhez hasonlóan most is korlátozó záradékot fűzött a beszámolóhoz. A cég ugyanis nem láthatott rá a nem közvetlenül az MNV-hez tartozó, hanem más vagyonkezelők, például minisztériumok vagy a Nemzeti Közút Zrt. kezelésében lévő elemekre. A kimutatott 11 ezer milliárdos vagyonból bő 9 ezer milliárdot más állami szervek kezelnek, a könyvvizsgáló gyakorlatilag nem tudta leellenőrizni, hogy az állami vagyon papíron kimutatott értéke megfelel-e a valóságnak - hívja fel a figyelmet a Népszava.

Az Ernst & Young szerint

a külső vagyonkezelők által kimutatott vagyonelemek értéke számos esetben nem egyezik meg az analitikát jelentő kincstári vagyonkataszter adataival.