A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elkezdte a víziközmű-szolgáltatók működési engedélykérelmeinek bírálatát, az már most kiderült, hogy nincs olyan társaság, amely hiánytalan pályázatot nyújtott volna be - közölte a hivatal. A MEKH az elkövetkező hetekben megküldi a hiánypótlási felhívásokat a szolgáltatóknak. A hivatalhoz összesen 84 működési engedélykérelmet adtak be a vízművek, az ötfős, szakértői tanácsok pedig azonnal megkezdték a munkát, áttekintették a dokumentációkat - amelyek közül egy sem volt hiánytalan. A MEKH az elkövetkező hetekben hiánypótlásra szólítja fel a cégeket, erre 30-90 nap közötti idő áll majd rendelkezésre (a hivatalnak hat hónapja van az engedélyek kiadására, ebbe azonban nem számít bele a hiánypótlás időszaka, ugyanakkor lesz olyan szolgáltató, amelynél hat hónapnál korábban is megszülethet a döntés.

A MEKH szerint a továbbműködő társaságok végső számát az határozza meg, hányan felelnek meg a törvényben megfogalmazott szakmai feltételeknek, vagyis jogi, gazdasági, gazdálkodási, illetve műszaki szempontból alkalmasak-e a szolgáltatás hatékony, folyamatos és magas színvonalú ellátására. Lapunk korábban szakmai körökből úgy értesült, hogy a 84 kérelemből várhatóan 15-20 nem felel majd meg a követelményeknek, több cég pedig egyelőre csak integrációs tervet nyújtott be, vagyis a külön pályázók januártól már egységes szolgáltatóként indulnak az engedély birtokában - a jövő évet így 50-60 szereplővel kezdheti a szektor. A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény megszületése előtt közel 400 szolgáltató működött a piacon, az elsődleges cél a cégek számának 35-40-re csökkentése, de a hírek szerint elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, amely hosszabb távon ennél jóval kevesebb szereplővel számol.

A határidőre beérkezett pályázatok 95 százalékban fedik le az ország területét, azaz 133 település kimaradt a jelentkezésekből, itt a hivatal közérdekű üzemeltetőt jelölhet ki, amennyiben a - főként kistelepülési - önkormányzatok nem találnak más megoldást. Szakértők szerint e települések kivárásra játszva nem csatlakoztak egyik nagy szolgáltatóhoz sem május végéig.