Az átviteli rendszerirányító (Mavir Zrt.) évente köteles elkészíteni a villamosenergia-rendszer 132 kV-os és annál nagyobb feszültségű hálózatokra vonatkozó hálózatfejlesztési tervét (hft).

Ez többek között tartalmazza az átviteli és elosztó hálózat következő tíz évben építendő vagy felújítandó elemeit, a már jóváhagyott fejlesztéseket, a következő három évben megvalósítandó beruházásokat, valamint ez utóbbiak tervezett ütemezését.

Még 2019-ben a MEKH, a MAVIR és az elosztói engedélyesek közös, új módszertan szerint határozták meg a hft tartalmi követelményeit. Az új módszertan alapján kidolgozott dokumentum a korábbi egy fő kötet helyett öt részdokumentumból áll, melyek a hálózatfejlesztés kiinduló adatait, a villamosenergia-rendszer természetviselkedéseit, fejlesztési politikáit, fejlesztési stratégiáit, valamint magát a hálózatfejlesztési tervet tárgyalják.

A 2021-es hálózatfejlesztési tervről a MEKH nyilvános egyeztetést is tartott. A hft-ben javasolt fejlesztések folyamatos felülvizsgálata érdekében a jóváhagyó határozat több feladatot is előír a Mavir és az elosztói engedélyesek számára. A feladatok végrehajtására az Iparági bizottság keretein belül a MEKH, az átviteli rendszerirányító és az elosztói engedélyesek szakértőinek együttműködésével történik - írta a MEKH.