Jól jól fizető állása volt a brit távközlési szektorban Szabó Péternek, aki úgy gondolta, hogy hazajön, és szülei, nagyszülei nyomába lépve belevág a paprikatermesztésbe - kezdi magyarországi életképét a Reuters. A 41 éves termelő-vállalkozó a Bács-Kiskun megyei - Kalocsa szomszédságában lévő - Bátya községen kezdett hozzá a valaha a magyar konyha különlegességének számító növény termesztéséhez. Szabó abban bízik, hogy a paprikatermelés több évtizede tartó visszaszorulása után - amelynek hátterében az olcsó versenytársak, a brazil, a szerb és a kínai termékek megjelenése áll - fel lehet támasztani a magyar paprikát.
E persze nem jelenti azt, hogy vissza lehet térni a hetvenes évek tömegtermeléséhez. Akkoriban Bátyán és a környező településeken minden ház falán roskadásik lógott a száradó paprika nem beszélve az állami gazdaságok nagyüzemi termeléséről. Egyes paprikaföldek nagysága elérte az 50 hektárt, miközben Szabó jelenleg két hektáron gazdálkodik. A kistermelő minden pénzét vállalkozásába fektette. Egyedi megrendelésre készült gépekkel - például darálókkal - dolgozik és módszeresen kidolgozott marketinggel hajtja fel vásárlóit.
Mint a jó bor
A paprikatermelés módszere - és immáron az értékesítés is - nagyban hasonlít a boréhoz. Meg kell várni, míg a termény megfelelően megérik a földön, és a megfelelő időben kell leszedni - magyarázta Szabó. A fürtöket kézzel szedik le és lassan szárítják, nem túl magas hőmérsékleten. Úgy 20-30 nap után a cukor karamellizálódik és megjelenik a vörös színt adó összetevő.
Ha a paprikát a megfelelő mennyiségű napfény éri, érése alatt megfelelő a hőmérséklet és persze megkapja a szükséges gondoskodást, akkor jó lesz a termés. Ebben az eseteben 20 gramm paprika elég egy kiló hús ízesítéséhez és mélyvörös színének megadásához. Tavaly túl meleg volt, ezért közepes lett a termés, az idei paprika ideálisnak látszik.
Szabó és a környékbeli hozzá hasonló vállalkozók csak a teljesen tiszta, kiváló minőségű áru eladásában reménykedhetnek. A kistermelőnek sikerült megnyernie néhány nagy szálloda séfjét és olyan magánvásárlókat, akik hajlandók több száz kilométert vezetni, hogy beszerezzék a háztartásukban felhasznált paprikát. Az érdeklődők kétharmada visszatér a vállalkozóhoz, aki most a külföldi értékesítés megalapozásán dolgozik.
Gazdasági hírek azonnal, egy érintéssel
Töltse le az Economx app-ot, hogy mindig időben értesülhessen a gazdasági és pénzügyi világ eseményeiről!
Kérjen értesítést a legfontosabb hírekről!
Legolvasottabb

Korlátozták a tej szó használatát a boltokban: vásároljon körültekintően!

Nyűgöt jelentenek a visszaváltós vizes palackok, kár költeni rájuk

Borravalót kér már a láncfűrész-kereskedő is: nem káprázik a szeme

Zelenszkij mindent cáfol: azt mondja, már be is vetették az ukrán csodafegyvert

Fiatalkorú drogdílerekre csaptak le Magyarországon

Kár kerülgetni egy olyan súlyos problémát, ami minden második magyart érint

Grandiózus gázüzletet készíthet elő Donald Trump az elszigeteltnek mondott Vlagyimir Putyinnal

Ezzel sok nyugdíjas szembesül: minden területen kapkodnak utánuk

Öldöklő harc indul az egyre szűkösebben mért állami férőhelyekért
