Idén a 25. alkalommal rendezte meg az Év fagylaltja versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület; a verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése - írja a testület közleményében.

Idén is lehetett nevezni mentes kategóriában, olyan fagylaltokkal, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét. Ezek a fagylaltok egyre népszerűbbek Magyarországon.

A régiós elődöntők után a döntőt az ipartestület székházában tartották meg, ahol a kézműves fagylaltok versenyében helyben, a tanműhelyben kellett elkészíteni és fagyasztani a finomságokat.

Összesen 74 fagylalttal neveztek

Az Év Fagylaltja versenyre idén négy kategóriában összesen 74 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának - írja az ipartestület.

A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Az alapanyaggyártók-forgalmazók kategóriájában 27 fagylalt versengett a helyezésekért.

Az eredmények:

I. kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebben a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

  • Aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese: Szőke zserbó – Dobó Norbert – Füredi Fagyizó, Balatonfüred
  • Ezüstérmes: Lazy Berry – Ladányi László – Ladányi Cukrászda, Szeghalom
  • Bronzérmes: Tökmag málna – Novák Ádám és Elek Rita, REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged

Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

  • Aranyérem: Szilvás fekete tea – Wilheim Dávid – Pingvin Fagylaltozó és Cukrászda, Balatonmáriafürdő
  • Ezüstérem: Tök jó – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
  • Bronzérem: Csokoládé kókusz sorbet – Reif Ferenc – Dock Cukrászda, Polgárdi

Céges kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Aranyérem: Szilvás mandula ropogós granolával – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.
  • Ezüstérem: Conselice - Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.
  • Bronzérem: Balaton szele – Nagy László – Békás Kft.

Céges/mentes kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Aranyérem: Ribizizlis mákfagylalt – Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft.
  • Ezüstérem: Cukormentes fekete ribiszke - Szabados Norbert – König-Units Kft. (FABBRI)
  • Bronzérem: Fűszeres meggy - Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.

Különdíjak:

  • Közönségdíj: Bella Serrata – Benkő Péter – IREKS-Stamag Kft.
  • Szakmai szervezetek különdíja: Mogyoró yuzu málna – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös