Az egy héttel ezelőtti 1 milliárd 102 millió forintos emelkedés után, most 1 milliárd 518 millió forinttal növekedett az iváncsai szennyvíztisztító telep beruházási költsége, amelynek építője a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. A mostani áremelkedés indoka az, hogy egy ideiglenes szennyvíztisztítót is kell építeni. A tisztító az épülő nagy autóakkumulátor-gyár működéséhez szükséges – közölte a nyílt tender módosítását az ajánlatkérő NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. az uniós közbeszerzési közlönyben.

Az "Iváncsa szennyvíz tervezés és kivitelezés" megnevezésű projekt keretében zöldmezős beruházásként új szennyvíztisztító telep épül, amely az Iváncsa településen létesülő ipari területen keletkező összes ipari és kommunális szennyvizének tisztítását végzi, a szennyvíz közös csatornán kerül az új tisztító telepre.

Az erre kiírt közbeszerzést idén áprilisban a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. nyerte meg 7 milliárd 361 millió forinttal. Egy héttel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy a projekt költsége 1 milliárd 102 millió forinttal emelkedett, így 8 milliárd 464 millió forintot tesz ki. Az emelkedés indoka az, hogy a szennyvizet be kell vezetni a Duna sodorvonalába. 

A mostani módosítás ezt az összeget emeli tovább 1 milliárd 518 millió forinttal, így a teljes költség már 9 milliárd 982 millió forintot tesz ki. Az indok a következő: az ipari szennyvizek kibocsátása korábban várható, mint ahogy azokat a vállalkozási szerződés szerinti határidőben megépülő szennyvíztisztító telep fogadni tudná. Ezért szükségessé vált egy ideiglenes, de tisztítási kapacitásában megegyező, szennyvíztisztító telep megépítése, amely a kibocsátás kezdete és a végleges szennyvíztisztító telep üzemkész állapota közti időszakban a szennyvizeket fogadni és tisztítani képes. 

Miután az ipari szennyvizek kibocsátása korábban várható, ebből az következik, hogy az akkumulátor gyár a tervezetthez képest korábban kezd termelni.

A Napi.hu tavaly júniusban írt arról, hogy az iváncsai ipari parkban felépülő, az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorokat gyártó üzem infrastruktúrájának a kiépítésére mintegy 50 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány.

A dél-koreai SK Innovation gyárépítését a magyar kormány 76 milliárd forint támogatást is ad. (A zöldmezős beruházásként megvalósuló gyárépítés kivitelezője Garancsi István cége, a Market Építő Zrt.)

Decemberben pedig arról adtunk hírt, hogy az „Iváncsa és térsége fejlesztéséhez szükséges víziközmű-beruházások” elnevezésű projektre kiírt közbeszerzést a Mészáros és Mészáros Zrt. nyerte meg nettó 19 milliárd 796 millió forinttal.