A CRCB a közbeszerzési tájékoztató dokumentumok alapján megállapította, hogy 2011 és 2021 között 12 Fidesz-közelinek tartott személyhez köthető 42 cég nyerte el az EU-s finanszírozással kiírt közbeszerzések értékének 21 százalékát. (Köztük vannak például Mészáros Lőrinc, Balásy Gyula, Garancsi István és Paár Attila cégei.) Ha a több évre lekötött keretmegállapodásokat is nézzünk, akkor az arány 12 százalék.

Az összes uniós közbeszerzés 80 százalékát 3300 cég nyerte el a magyar uniós csatlakozás óta. Ennek fényében különösen látványos, hogy ez a néhány cég mekkora szeletet hasított ki magának az uniós pénzekből az elmúlt tíz évben - írja az elemzésre hivatkozva a 444.hu.

A CRCB által kiadott elemzések objektivitása erősen megkérdőjelezhető - reagált a kutatásra a kormány az RTL Híradó megkeresésére.

Tóth István János, a CRBC igazgatója szerint nyilvános adatbázisokból dolgoznak. Volt olyan személy, illetve cégei, amelyek 2021-ben 149 közbeszerzésen indultak, és 147-szer nyertek, összesen 105 milliárd forint értékben. Ez a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához tartozó szervek közbeszerzései voltak - mondta Tóth István János az RTL Híradónak. (Az igazgató nem nevezte meg, de valószínűsíthetően ezek a kormányzati kommunikációs kampányok lebonyolításában is részt vevő Balásy Gyula-cégek lehettek - a szerk.)

A kutatás még tart. Az eddigi részeredményekből azonban az is látszik, hogy 2015 óta az uniós társfinanszírozással megvalósuló fejlesztések közbeszerzésein határozottan csökkent a korrupciós kockázat. Ezt Elios-hatásnak hívják a kutatók, mert azután figyelték meg a változást, hogy a Tiborcz Istvánhoz köthető világítás-korszerűsítéssel foglalkozó cég elbukott az uniós ellenőrzésen. Azóta több vállalkozás indul - a közbeszerzési papírok szerint - az uniós támogatással megvalósított közbeszerzéseken, mint előtte.