Még 2021 szentestéjén jelent meg az a kormányrendelet, amely a már folyósított, referencia kamatlábhoz kötött (változó kamatozású) fogyasztói jelzáloghitel-szerződések esetében befagyasztotta a kamatokat. Akkor a lépés a háztartási jelzáloghitel-állományból mintegy 464 ezer szerződést érintett a kamatemelési ciklus júniusi megkezdését követő, éven belüli átárazódás.

Pénteken pedig a kormány újabb kört vont be a kamatstopba a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint: a veszélyhelyzetre hivatkozva a kamatstopot szabályokat kiterjesztik a lakáscélú lízingszerződésekre is. A döntés értelmében a fordulónaptól érvényes referencia-kamatlábat 2022. január 1. és június 30. között úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 27-én érvényes referenciakamatlábnál- A lízingbe adó pénzügyi intézménynek 2022. február 28-ig kell átszámítania a költséget.

Egy másik rendelet pedig szabályozza azt is, hogy a pénzintézeteknek, szolgáltatóknak tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a változásról.

"A Kormány döntése alapján nem lehet a  tőke- és kamattartozást a  rendelet hatálya alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni. Szeretnénk felhívni a  figyelmét arra, hogy a  módosult pénzügyi lízingszerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a  korábbi közjegyzői okirat a  szerződés módosult tartalmának keretei között is érvényes" - szól a kötelező szöveg.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint az elmúlt időszak áremelkedései miatt döntöttek így. "Az intézkedés október végi szinten rögzíti a lakáscélú lízingszerződések kamatait hasonlóan mint a jelzáloghitelek esetében bevezetett kamatstophoz. A márciusi lízingdíjak tehát már alacsonyabbak lesznek, mint a korábbiak és abból a januári túlfizetés is jóváírásra kerül" - írták a szövegben.