Idén január-áprilisban mintegy 8600 cég alakult, ami csupán kétharmada az egy évvel korábbinak. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az új Ptk. már a megemelt törzstőkével engedi csak a cégek alapítását, és sokan még az utolsó pillanatban a régi szabályoknak megfelelően szerettek volna alapítani egy gazdasági társaságot.

Nem jellemző (a teljes piac alig 1 százaléka), hogy a cégbejegyzés előtt nyitnának bankszámlát a vállalkozások. A legtöbb új cég Budapesten (41 százalék) és Pest megyében alakult (14 százalék). Átlag fölött van Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Baranya megye is.

A 2015 előtt is működő cégek több mint 34 ezer új számlát nyitottak 2015 első négy hónapjában. A legtöbbet (14 ezret) Budapesten, míg a lista végén Nógrád megye szerepel (221 darab). Továbbra is uralkodó a kft. forma a gazdasági társaságoknál, öt új számlanyitásból négy ehhez a cégformához köthető. A számlanyitások nyertese az OTP (20 százalékos súly), a K&H (10 százalék) és a Raiffeisen (9,5 százalék), de jól szerepelt az Unicredit (7,3 százalék) és az MKB is (7 százalék). A koncentráltságot jelzi, hogy az öt legnagyobb szereplő súlya a számlanyitásokban 54 százalék. Ugyanez a szám az első 20 banknál 80 százalék.

A vállalati számlák megszüntetése még a nyitásoknál is koncentráltabb. Az összes megszüntetés 62 százaléka az első öt banknál jelentkezik. Az OTP ezt a listát is vezeti (22 százalék), az Erste Bank van a második helyen (11 százalék), majd az MKB következik (10 százalék), őket a K&H és a Budapest Bank 9-9 százalékos aránnyal követi.

Összesen csaknem 7 ezerrel több vállalati számlát nyitottak 2015 első négy hónapjában, mint amennyit megszüntettek. A két legnagyobb nyertes az OTP és a Raiffeisen volt. A versenytársak többsége is a pozitív tartományban zárt. E két fenti bankon kívül még a K&H zárt 1000 fölötti pozitív tartományban.