A Napi Gazdaság cikke

A 2011-es költségvetés létszámadatai szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM) és a hozzá tartozó költségvetési intézményeknél 2011-ben 11 904 fő dolgozhatna, ami 640 fővel nagyobb a tavalyi létszámnál - vagyis a tervezett leépítésekkel szemben ötszázalékos létszámnövekedés várható. A nemzetgazdasági tárca felügyeli a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAVH) is.

Az egykori APEH-et, illetve VP-t magában foglaló szervezet már oly hatalmassá nőtte ki magát, hogy a költségvetésben külön fejezetet különítettek el: az idén a NAVH 23 060 főt alkalmazhat, ami 696 fővel több, mint ahányan tavaly decemberben együttesen dolgoztak az adóhivatalnál és a vámosoknál. Az összevonás nem csupán létszám-, hanem kiadásnövekedéssel is járt, így itt egyelőre nem lehet hatékonyságjavulásról beszélni. (Az NAVH az idén 135 milliárd forintot költhet a tavalyi 127,8 milliárdos előirányzat után.)

Hasonló a helyzet a fejezetgazda minisztériumnál: az állomány idén 50 fővel bővülhet, ezzel az NGM létszáma 936 főre emelkedhet, ami már csak száz fővel alacsonyabb a korábbi pénzügyi és gazdasági tárcák létszámánál, miközben számos feladat elkerült a Matolcsy-féle minisztériumtól.

A várt létszámleépítésnek a háttérintézményeknél sincs nyoma: a Magyar Államkincstár az idén több mint félezer új státust kapott. Éppen csak mutatóban akad olyan intézmény, ahol apad a létszám: a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet létszáma 30 fővel csökken – így ott 242 fő dolgozhat –, ám ez nem ellensúlyozza a tárca alá tartozó költségvetési intézmények létszámnövekedését. A tárcánál várható intézkedésekről megkérdeztük a minisztériumot is, ám választ későbbre ígértek.

A fejlesztési tárcának jelenleg nincs meghirdetett álláspályázata, erre amúgy elsősorban a minisztérium feladatkörébe tartozó, speciális ismereteket igénylő munkakörök esetében kerül sor. Az üres álláshelyekre a fluktuációnak megfelelően vesznek fel új munkatársakat. Egy tavaly elfogadott kormányhatározat rendelkezik a minisztérium és háttérintézményei engedélyezett létszámáról, e szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jóváhagyott kerete 667 fő.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) 2011-ben nem tervez a normál ügymenetre egyébként jellemző fluktuációtól eltérő külön létszámleépítést – közölte lapunkkal a tárca sajtófőosztálya. A jogszabálynak megfelelően a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján történnek a felmentések és kinevezések. A Nefmibe olvasztott Oktatási és Kulturális Minisztérium engedélyezett létszáma tavaly május végén 525 fő volt, míg most a Nefmi oktatásért felelős államtitkársága álláshelyeinek száma – a minisztérium működési szabályzata alapján – 150, a kultúráért felelős államtitkárságé 105. A korábbi és az új létszámadatok nem hasonlíthatók össze, mivel a szakmai egységek kiszolgálását a két államtitkárság létszámába nem tartozó, a Nefmi egészét kiszolgáló funkcionális szervezeti egységet látják el.