A támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma májusban ismét gyorsabban nőtt az áprilisi lassulás után - derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) gyógyszerforgalmi adatait elemző Hiflylabs Zrt. elemzéséből, amit a Világgazdaság ismertet.

A bruttó forgalom 50,1 milliárd forint volt az év ötödik hónapjában hatszázalékos bővülés áprilishoz, illetve 11,9 százalékos az egy évvel korábbihoz képest.

Az adatok értékelésénél figyelembe kell venni, hogy tavaly májusban még életben voltak a korlátozó intézkedések, amelyek befolyásolhatták a vényköteles gyógyszerek keresletét. Az eladások értékéhez  hasonlóan a dobozeladások száma is jelentősen emelkedett. 2022. májusában 16,3 millió doboz vényköteles terméket adtak el a magyar gyógyszertárak. Az előző májushoz képest a növekedés mértéke 5,6 százalék, áprilishoz képest 4,9 százalék.

Fogynak a szívgyógyszerek

A dobozeladások éves növekedéséhez a legnagyobb mértékben, 2,2 százalékponttal a szívgyógyszerek járultak hozzá. Ebbe a kategóriába tartoznak a szívre ható gyógyszerek mellett az értágítók is. Mindkét alkategóriában csaknem öt százalékkal emelkedett az eladott dobozszám. 

Egyedül egy gyógyszer-kategória fogta vissza a növekedést, a fertőzésellenes szerek, méghozzá 0,3 százalékponttal. Ehhez a gyógyszercsoporthoz tartoznak az antibiotikumok, amelyek darabszámának eladása 10 százalékkal esett vissza havi összehasonlításban. Éves viszonylatban nem történt visszaesés, sőt 60 százalékkal több antibiotikumot vittek a betegek.

Az adatok alapján megállapítható, hogy 2022-ben jóval több volt a fertőzéses megbetegedés, mint az emberek mozgását még korlátozó 2021-es év azonos időszakában - mondta Farsang Bence, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. adatelemzője. A következő hónapokban a vényköteles gyógyszerek piacán a járvány hatásának megszűnésével normalizálódás várható.