A légkondicionáló berendezések karbantartását mindig érdemes szakemberre bízni, mert bár a beltéri egység szűrőinek tisztítása egyénileg is elvégezhető, a hatásfok nem csak ezen a ponton romolhat. A beltéri egység a tetején szívja be a helység levegőjét és típustól függően az alján fújja ki, miután áthaladt egy hőcserélőn és különböző szűrő egységeken. E felületeken folyamatosan lerakódhat szennyeződés, amely csökkenti a hőátadás hatékonyságát - hívja fel a figyelmet Kalász János, a Gépész Holding termékmenedzsere.

A berendezés kültéri egységén is hasonló a helyzet, amely a hátulján lévő hőcserélőn keresztül szívja be a levegőt és az elején fújja ki. Ebben az esetben a hőcserélő tisztítása szükséges.

Mikor érdemes karbantartást kérni?

Amennyiben a készüléket hűtésre és fűtésre is használják, úgy a fűtési időszak végén: tavasszal-, és a hűtési időszak végén, ősszel szükséges a karbantartást megfelelő szakemberrel elvégeztetni

Speciális helyeken, ahol a szállópor koncentrációja meghaladja az átlagos mértéket, például műhelyekben, porosabb vidékeken, a készülék szennyezettségének mértékétől függően plusz karbantartásokat érdemes beiktatni.

A jótállás miatt is fontos

A készülékünk hatékonyságának megtartása mellett még egy dolog miatt szükséges a rendszeres karbantartása, ami nem más, mint a készülék jótállása.

A Gépész Holding által forgalmazott Concept klímaberendezésekre 5 év jótállás vonatkozik, amely csak akkor érvényesíthető, ha a készülék az éves karbantartást megkapja és a helység, melyben üzemel nem haladja meg az átlagos mértékű szállópor koncentrációt.

Forrás: Getty Images

Mennyire hűtsünk?

A benti, komfortos hőmérséklet függ az adott térben végzett tevékenységtől, ezt pedig rendelet szabályozza.

Itt érdemes megismerkedni az effektív és a korrigált effektív hőmérséklet fogalmával. Előbbi munkahelyi levegőkörnyezet olyan komplex mutatószáma, amely az adott hely léghőmérsékletét, a levegő relatív nedvességtartalmát és a légsebességet veszi figyelembe. Utóbbi esetében a hősugárzást is figyelembe veszik.

A különböző munkákhoz biztosítandó hőmérséklet (Celsius-fok)
A munka jellegeHideg évszakban biztosítandó léghőmérsékletMeleg időszakban biztosítandó léghőmérséklet effektív, illetve korrigált effektív hőmérsékletmaximálisan megengedhető effektív, illetve korrigált effektív hőmérséklet
Szellemi munka20-2221-242031
Könnyű fizikai munka18-2019-211931
Közepesen nehéz fizikai munka14-1817-191529
Nehéz fizikai munka12-1415-171327
Forrás: 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet

 

A táblázat alapján látható, hogy ezek a hőmérsékletek, csak az év bizonyos időszakában azonosak a külső levegő hőmérsékletével, tehát az év nagy részében hűtésre- illetve fűtésre van szükség.

Ezt a feladatot, akár egy klímaberendezés is el tudja látni. Ilyen esetben érdemes a klimatizáló egységet megfelelően, a helység hőszükségletéhez igazítva kiválasztani. 

Mire figyeljünk otthoni klímavásárlásnál?

Ha klímát vásárolunk, akkor olyan sok tényezőt kell figyelembe vennünk, hogy nem árthat szakember segítségét kérni a helyszín felmérésében, ugyanis ha alul- vagy túlméretezzük a berendezést, akkor veszélyeztetjük a hatékonyságot.

Melyek ezek a tényezők?

  • A helyiségek alapterülete.
  • Nyílászárók állapota és mérete.
  • Mennyire napos a hűteni-fűteni kívánt helyiség?
  • Van-e árnyékolás és az milyen?
  • Modern az épület vagy régi?
  • Mekkora a háztartási eszközök hőtermelése?
  • Milyen hőmérséklet-különbséget szeretnénk elérni?
  • Jellemzően hány ember tartózkodik egyidőben a helyiségben?

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.