Helyreigazítás

A 2022. október 12.-én megjelent cikkben valótlanul állítottuk Tata Város Önkormányzata szerint, hogy „miután csak érvénytelen ajánlatok érkeztek, nem tudott földgázt vásárolni a tatai önkormányzat és néhány további intézménye.A városvezetés közlése szerint a valós tények a következők: A közbeszerzési eljárás egy időközben bekövetkezett jogszabályváltozás miatt eredménytelenül zárult, így azt az önkormányzat megismételte. Az eljárás várható eredménytelenségére már a képviselő-testület tagjainak 2022. szeptember 22-én megküldött előterjesztés — mely Tata Város honlapján is elérhető 2022. szeptember 23. napjától - is felhívta a figyelmet, amely egyúttal azt is jelezte, hogy a műszaki tartalom kismértékű módosítása válik szükségessé a megváltozott jogi előírások miatt. A 2022. szeptember 26-án meghirdetett ismételt eljárásban két ajánlatot nyújtottak be, melyek közül a bíráló bizottság szeptember 29-i ülésén választotta ki győztest, így ezen eljárás eredményes volt. Az eljárásra vonatkozó adatok az alábbi linken keresztül érhetőek el. A szerződést minden érintett fél elfogadta, és a nyertes pályázó tájékoztatása szerint a következő napokban azok vissza is érkezhetnek a tatai intézmények képviselőihez. A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 37. § (2) bekezdése alapján az ismételt eljárás eredményéről szóló hivatalos tájékoztatót az európai uniós közbeszerzési közlönyben legkésőbb a szerződéskötés lezárulását követő három munkanapon belül kell megküldeni közzétételre. Amint a nyertes szolgáltató részéről is aláírásra kerül a szerződés, a közzététel megtörténik. A cikkben említett intézményekre vonatkozóan tehát folyamatban van egy új közbeszerzési eljárás, mely eredményes. Október 1. napjától továbbra is biztosított a gázszolgáltatás ezen intézményekben.”

A központosított közbeszerzés keretében kért gázvásárlásra ajánlatot Tata Város Önkormányzata, a Tatai Bartók Béla Óvoda, a Tatai Kertvárosi Óvoda, a Tatai Kistérségi Időskorúak Otthona és a Kuny Domokos Múzeum, de az eljárás eredménytelenül zárult - derül ki az uniós közbeszerzési közlönyből.

A felhívásban 890 793 kilowattóra, továbbá 30 százaléknyi opció, így összesen 1 158 031 kilowattóra földgáz megvásárlására kértek ajánlatot. Miután az energetikusok ökölszabályként használják a földgázra a 10 kilowatt egyenlő 1 köbméter átváltást, a kért mennyiség 89 079, illetve 115 803 köbméternek felel meg.

A közbeszerzési tájékoztató szerint az ajánlattevők kizárólag érvénytelen ajánlatot nyújtottak be, ennek okát nem közlik az ajánlatkérők, viszont megadják a három ajánlattevő árait. Miután ezek is kilowattban szerepelnek, átváltottuk azokat köbméterre.  Így a 2022. október elsején induló egy éves időszakra a következő köbméterenkénti ajánlatok érkeztek:

  • ALTEO Energiakereskedő Zrt. 1 058,6,
  • E.On Energiamegoldások Kft. 946,7,
  • MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. 949,9 forint.