A cukor hosszú időn át egyre olcsóbb lett a világpiacon, tavaly azonban hirtelen fordulat következett be, és elindult az áremelkedés, amivel most már a termelőknek is számolniuk kell – mondta Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetsége főtitkára a napilapnak.
Az iparági jelzések szerint nemcsak itthon, de Európában mindenütt cukorhiány alakulhat ki. Ráadásul az üzemanyagok, a közúti és a tengeri szállítás, valamint az alap- és csomagolóanyagok euróban számolt, a növekvő infláció és a gyenge forint hatására elszálló ára is drámai módon sújtja őket.
Az élelmiszeripar egészében a drágulás mértéke meghaladja az 50-100 százalékot. Az édesség- és jégkrémgyártóknak azonban még a trópusokon termesztett kakaó, kávé és vanília beszerzése közben jelentkező számtalan akadállyal is meg kell küzdeniük.
Bár a kedvezőtlen folyamatok végét egyelőre nem látni, biztató jelek már vannak: a logisztikai költségek, a tengeri konténeres szállítás árai mérséklődtek, valamint a forint árfolyamának is kissé stabilizálódott - tette hozzá a főtitkár. Emellett az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) legutóbbi riportja alapján bizonyos élelmiszerek ára már csökken.
Legolvasottabb
Óriási zuhanás a kutakon, ekkor érdemes tankolni
Váratlan bejelentést tettek a meteorológusok a fehér karácsonyról
Hamarosan benyújtják a számlát: mindannyian fizetni fogunk
Vége van: döntést hozott az Európai Unió az orosz energiáról
Karácsony előtt jött a hideg zuhany, több mint száz dolgozót küldenek el
Földönkívüli űrhajó közelít? A Nap felé mutató csóva felkavarta a csillagászokat
Érdekes fordulatok jöhetnek a nyugdíjaknál: erről jobb, ha mindenki tud
Összeomlott az egyik futárszolgálat a karácsonyi rohamban, forrnak az indulatok
Nagy bejelentést tett a 4iG: a világ egyik legnagyobb védelmi technológiai gyártójával kötöttek megállapodást