Első körben tisztázzuk, hogy mi a fő különbség a kereskedelmi bankok és a pénzügyi vállalkozások között. A legfontosabb, hogy a bankok lényegesen nagyobb, többféle pénzügyi szolgáltatást nyújtó szervezetek, míg a pénzügyi vállalkozások jellemzően kisebbek, korlátozott szolgáltatási palettával.

Utóbbiak például nem gyűjtenek betéteket és nem vezetnek folyószámlát az ügyfeleknek, csak hitelnyújtással, pénzügyi lízinggel és esetleg kezességvállalással foglalkoznak. Betétgyűjtés híján pedig a hitelezéshez szükséges forrásokat vagy a tulajdonosok által befizetett saját tőkéből, vagy más bankoktól kölcsönvett forrásokból szerzik be, azaz refinanszírozott hitelek segítségével jutnak kihelyezhető tőkéhez.

Sok kicsi, csekély súllyal

Természetesen a pénzügyi vállalkozások is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellenőrzése alá tartoznak, működési engedélyük kiállításában, illetve szükség esetén visszavonásában is a jegybank jogosult dönteni. Annak ellenére, hogy ilyen vállalkozást elindítani igencsak bonyolult folyamat, a piacon jelenleg – a jegybank adatai szerint – 245 pénzügyi vállalkozás működik, amelyek közül alig van olyan, amelynek nevét az embereknek akár csak egy százaléka fel tudná idézni.

Piaci súlyuk sem túlzottan nagy a bankrendszeren belül: a pénzügyi vállalkozások összesített hitelállománya az idén márciusi adatok szerint 2 034 milliárd forintra rúgott, ami mindössze 5 százalékát tette ki a teljes hitelintézeti szektor kihelyezéseinek.

Miért válasszunk pénzügyi vállalkozást?

A pénzügyi vállalkozások nagy előnye, hogy a kereskedelmi bankoknál jóval rugalmasabbak a hitelezés terén, és vállalják olyan vállalkozások finanszírozását is, amelyek a bankoknál esélytelenek. Így akár újonnan alapított cégek is kopogtathatnak náluk a siker reményében. Ennek oka, hogy ők a hiteldöntéseiket nem a vállalkozások által közzétett pénzügyi adatok elemzésére alapozva hozzák meg, hanem inkább a hitel mögé felajánlott biztosíték értékét és a vállalkozás visszafizetési képességét tekintik elsődleges szempontnak a hitelösszeg megítélésekor.

Ebből következik, hogy a pénzügyi vállalkozások minden esetben kérnek ingatlanfedezetet a hitelfelvevőktől, mégpedig per-, teher- és igénymentes ingatlan formájában. Az egyéb területeken mutatott rugalmasságukat tehát itt kompenzálják.

Nézzük meg, kivel dolgozunk!

Nem mindegy azonban, hogy melyik céget keressük meg, hiszen az egyes pénzügyi vállalkozások termékkínálatában, biztosíték igényében nagy különbségek vannak. Egyvalami azonban közös, mégpedig az, hogy minden esetben szükség van fedezetként ingatlan bevonására.

Célszerű azonban, ha a pénzügyi vállalkozás és a konkrét termék kiválasztása, valamint a szerződéses kondíciók letárgyalása kapcsán kikérjük a Bankmonitor szakértőinek tanácsát. Jellemző ugyanis, hogy a pénzügyi vállalkozások az általuk felvállalt nagyobb pénzügyi kockázatot nemcsak a hitel összegét lényegesen meghaladó értékű ingatlanfedezet kikötésével mérsékelik, hanem még a bankokhoz képest is sok, úgymond szerződést biztosító mellékkötelezettséget írnak elő. Ilyenkor fontos igazán, hogy ott legyen mellettünk egy jó szakember, aki segít kiválasztani a megfelelő pénzügyi vállalkozást és pénzügyi konstrukciót, de esetlegesen a hitelszerződés egyes pontjait is segít végig tárgyalni.

Ha kíváncsi vagy, hogy céged milyen összegű hitelre számíthat, használd a Bankmonitor alábbi kalkulátorát, ha pedig a kalkuláció végén megadod az elérhetőségedet, akkor hamarosan felveszi veled a kapcsolatot a Bankmonitor szakértője: „Mennyi hitelt kaphat a cégem?” kalkulátor.

Ezzel a kalkulátorral pedig azt ellenőrizheted, hogy a céged hitelképes-e jelenleg: Hitelképesség ellenőrző kalkulátor.