Újra felpörgőben van a gazdaság, így sok cég indítaná el a korábban elhalasztott beruházásait – üzemépítést, gépvásárlást, vagy más nagyobb lélegzetű fejlesztést. A beruházások azonban sokszor nem mennek hitel nélkül, ráadásul az állami támogatásoknak köszönhetően most több olcsó finanszírozási lehetőség közül is lehet válogatni.

Mivel a céges hitelfelvétel alapesetben igencsak időigényes és embert próbáló feladat, joggal merül fel a kérdés: mit tudunk tenni azért, hogy ezt lerövidítsük. Cikkünkben ezzel kapcsolatban adunk tippeket.

1. tipp: Előminősítés két nap alatt

Az első és egyben legfontosabb tanács, hogy még a folyamat elején keressük meg a Bankmonitor hiteltanácsadóját! Ezzel több legyet üthetünk egy csapásra. Egyfelől nyerünk egy olyan szakértőt, akinek széles rálátása van a banki termékpalettákra, másfelől ő nemcsak kiválasztani segít a számunkra legjobb kölcsönfajtát, de abban is segíthet, hogy hamarabb hozzájussunk a szükséges pénzhez.

A Bankmonitor szakembere ugyanis az igényfelmérést követően gyors előminősítést végez, így két nap alatt kiderül, hogy mely hitelek, milyen összegben jöhetnek egyáltalán szóba nálunk. Vagyis megkímél minket az időt rabló keresgéléstől és a felesleges ajánlatkérésektől.

2. tipp: Beszélj a könyvelővel!

Ahhoz, hogy az előminősítés tényleg két nap alatt elkészüljön, szükségünk lesz a vállalkozás naprakész pénzügyi kimutatásaira, ezekhez pedig leginkább a könyvelőnk révén juthatunk hozzá. Őt tehát szintén célszerű kezdettől fogva bevonni a terveinkbe.

Fontos, hogy a már lezárt évek beszámolói mellett elkészítse az utolsó lezárt negyedév főkönyvi kimutatásait is. Ezek a papírok pedig lapuljanak a táskánkban már akkor, amikor először megyünk találkozni a hiteltanácsadóval!

3. tipp: Tudd, mit akarsz!

Ahhoz, hogy beruházásunkhoz a bank támogatását elnyerjük, fontos, hogy minél pontosabban be tudjuk mutatni annak célját és megtérülését. Nemcsak azt kell pontosan leírnunk, hogy a hitelt mire akarjuk költeni (milyen gépeket, milyen vételáron tervezünk vásárolni), hanem azt is, hogy a beruházás révén milyen új bevételeket várunk. Hiszen a bank szemében csak az a jó projekt, aminek a pénzügyi terve belátható időn belül megtérüléssel kecsegtet.

Mielőtt tehát belevágunk a hiteligénylésbe, készítsünk részletes pénzügyi tervet! Legjobb, ha ennek összeállításában is igénybe vesszük a könyvelőnk és hiteltanácsadónk segítségét.

Kalkulátorunk kitöltésével ellenőrizheted, hogy hitelképes-e a céged:

4. tipp: Támaszd alá a tervedet!

A pénzügyi tervünk azonban csak akkor lesz hiteles (vagy inkább hitelezhető), ha az abban szereplő számokat – de legalább is a beruházási költségvetés egyes tételeit – dokumentumokkal is alá tudjuk támasztani. Gyűjtsünk tehát minden, az üzleti tervben szereplő kiadási tételhez árajánlatokat! Ha ingatlanvásárlást tervezünk, akkor legalább az előszerződésig próbáljunk meg eljutni! Minél teljesebb körűen támasztjuk alá a tervet, annál rövidebb lehet a hitelbírálat.

5. tipp: Válaszd meg a futamidőt!

Ha kész a pénzügyi tervünk, akkor a hiteltanácsadóval konzultálva célszerű belőni azt a futamidőt, amire a hitelt igényeljük majd. Ahhoz, hogy ezt megtegyük, figyelembe kell vennünk a beruházás amortizációjának ütemét és a megtérülés várható idejét. Nekünk az a jó, ha minél gyorsabban törlesztünk (hiszen kevesebb lesz a kamatköltségünk), de számoljunk olyan futamidővel, hogy a törlesztőrészleteket biztosan ki tudjuk gazdálkodni!

6. tipp: Számolj az értékbecsléssel!

A beruházási hiteleknél – főleg, ahol ingatlan is bevonásra kerül, akár fedezetként – a bank mindenképpen ragaszkodik majd az értékbecsléshez. Mivel ez időigényes, célszerű mielőbb megrendelni és elvégeztetni. Fontos, hogy a bank kizárólag az általa kijelölt értékbecslő véleményét fogadja el. Ezért, ha már megvan a kiválasztott pénzintézet, akkor gyorsan rendeljük meg tőle ezt a szolgáltatást!

7. tipp: Siess a hiánypótlással!

A legkörültekintőbb előkészítés ellenére is előfordulhat, hogy a kiválasztott bank – ahova a hitelkérelmünket címeztük – hiánypótlásként újabb és újabb dokumentumokat kér be tőlünk a hitelbírálathoz. Ebben az esetben a lehető leggyorsabban intézkedjünk a bekért anyagok mielőbbi beszerzéséről! Amíg nálunk pattog a labda, addig nem halad előre a bírálat.

Ne vegyük tehát zokon az újabb kéréseket, hanem igyekezzünk mielőbb teljesíteni azokat! Így akár hosszú heteket is nyerhetünk a hitelbírálatban. Ezen akár az is múlhat, hogy beruházást még idén eltudjuk kezdeni, vagy várnunk kell a következő nyárig. Vagyis az idő ezúttal tényleg pénzt jelent!

A Bankmonitor szakértői segítenek az eligazodásban és a megfelelő bank kiválasztásában. Kalkulálj, hogy céged mekkora hitelfelvételre alkalmas és kérd kollégáink további segítségét.