Az infláció a magasban, a kamatok is emelkedő pályán, a mindennapi kiadások is egyre nagyobb terhet jelentenek. Ebben a bizonytalan környezetben még jobban előtérbe kerül a bankok hitelfelvevőkért folytatott versenye, amely nagyon komoly összegről szól - derül ki a money.hu összeállításából. 

Mennyibe kerül egy 20 milliós hitel? 

A bankok közötti verseny eredményeként a piaci lakáshitelek a jegybanki alapkamat emelkedéséhez képest visszafogottabban nőttek és jelentős különbségek vannak a különböző lakáshitelek között. 

Az óvatosabb banki kamatemelések ellenére a 20 millió forintos, 20 éves futamidejű, végig azonos törlesztőrészletű lakáshitelek közül a legolcsóbbak október első hetében 7,5-8 százalékos kamattal voltak elérhetőek, ehhez 163-165 ezer forintos törlesztőrészlet társult. A legdrágább verzióknál 10 százalék körüli a kamat és a törlesztés 194-195 ezer forint. Azaz a két véglet között 30 ezer forint az eltérés havonta, a teljes visszafizetendő összegben pedig több mint 7 millió forint. 

Mennyit lehet megtakarítani? 

A portál becslése szerint - feltételezve, hogy az idén az legjobb és legdrágább 20 milliós, 20 éves futamidejű piaci lakáshitelek között átlagosan 30 ezer forint eltérés volt, akkor - a szóban forgó 17 ezer potenciális hitelfelvevő a legjobb konstrukcióval 510 millió, évente 6,12 milliárd, a két évtized alatt pedig több mint 122 milliárd forintot takaríthatna meg a legdrágább verziók egyikéhez képest. 

Ilyen nagyságrendeket jelent tehát a bankok közötti verseny, amelynek köszönhetően az alapos hitelfelvevők igen tetemes összeget spórolhatnak meg. A következő időszakban az összehasonlítás várhatóan még jobban felértékelődik a lakáshitelek piacán.