Számos vállalati ügyfélnél kivágta a biztosítékot, hogy az Audax Renewables Kft. felmondta határozatlan idejű, fixáras áramszerződéseit a 2023 január 1-jével kezdődő időszakra - írja a 24.hu. Többen ezt úgy értelmezték, hogy az energiakereskedő cég az összes meglévő szolgáltatói szerződését felfüggesztette, és olyan feltételezések is terjedni kezdtek, hogy áramhiány van a piacon.

„Távol áll a valóságtól, hogy minden szolgáltatói szerződésüket felmondtuk volna az áramra vonatkozóan” – mondta Fejes Tibor, az Audax ügyvezető igazgatója. Hozzátette, az idén minden szerződött ügyfelüknek leszállítják azt a mennyiséget, amiben az egész évre szóló fixáras szerződések keretében megállapodtak.

„E konstrukciók felett azonban eljárt az idő, még a nagy szolgáltatók, mint az MVM és az E.ON is csak ritka esetben kínálnak ilyen típusú csomagokat a jövő évre. Minden érintett ügyfelünknek új szerződést ajánlunk január 1-jétől kezdődően, és el tudjuk őket látni a kívánt mennyiségű árammal.

Tudomásul kell venni

Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy már csak úgynevezett spotáras szerződéseket tudunk felajánlani, mivel mi is csak a napi piacon tudjuk megvenni a villamos energiát, minden nap a következő napra előre” – szögezte le. A hasonló szerződések árképletét a holland gáztőzsde árai alapján számítják.

A következő évekre már csak nagyon kevés nagykereskedő kínálja rögzített áron az energiát. „Sok ügyfélnek valóban fáj, hogy immár nem kapja meg azt a konstrukciót amit tavaly, azzal együtt, hogy az áramárak a 6–10-szeresére nőttek 2021-hez képest. Az ügyfelek többsége ezt tudomásul veszi, vannak azonban, akik úgy gondolják, hogyha hallatják a hangjukat, akkor megváltozik a helyzet, de ez sajnos nem így van” – mondta az ügyvezető.