Ennek a gazdaságpolitikának a lényege, hogy véletlenszerű ötletekkel vegyünk el pénzt azoktól, akik nem tudnak elmenni (például közműcégek, bankok), és akiket amúgy sem szeret senki.

Annyi a különbség, hogy azóta egyes, korábban megadóztatott iparágak már részben magyar kézbe kerültek, így kevesebb "megfejhető" cég maradt, de a fantázia határtalan, erre utal a benzinárrögzítés, és a ma bejelentett lakossági jelzálogkamat-rögzítés is. 2022. májustól még több ilyenre számíthatunk, hiszen a költségvetést a nagy pénzszórás után azért majd valamikor stabilizálni kell.

A bejövő pénz szétosztják az "istenadta nép" között, ez viszont erősen inflatórikus, és ez megerősít abban, hogy sokáig, magas kamatokkal és erős (de minimum stabil) devizaárfolyammal kell majd a jegybanknak küzdenie az infláció ellen - fogalmazott blogján a közgazdász.

Omikron-recesszió elnapolva?

Három hete arról írtam, hogy az új, omikron-variáns miatt rosszabb esetben komoly recesszió is lehet a világgazdaságban, de mostanra úgy tűnik, hogy ennek jelentősen csökkent az esélye - írta Zsiday.

Egyrészt ugyanis a vírus még a korábban vártnál is gyorsabban terjed, így január-februárban végigsöpörhet a világ lakosságának jelentős részén. Mivel ennyire gyors a terjedés, ilyen rövid idő alatt nehezen tud jelentős gazdasági visszaesés kialakulni tőle. Ugyanakkor a megbetegedéseknél jóval enyhébbnek tűnik a delta-variánsnál, bár még mindig nagyon kevés a valós adat.

Ennek tőkepiaci következménye, hogy a még mindig fennálló bizonytalanság miatt a jegybankok legalább egy-két hónapig óvatosak lesznek, így a kamatemelkedések valószínűleg kissé messzebbre tolódnak, de a részvénypiacoknak ez inkább jó hír: tovább maradhat az alacsony kamat és nem lesz akkora gazdasági visszaesés, mint amitől eleinte tartani lehetett - szól a friss konklúzió.