Dobos Erzsébet helyett a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnöki posztját Berényi János töltheti be - értesült a Napi.hu. Hivatalos bejelentés az elnökváltásról még nem látott napvilágot, de egy, a HITA által kiküldött meghívón már Berényi Jánost, mint a szervezet elnökét aposztrofálják. Úgy tudjuk, a korábbi elnök szülési szabadságát tölti.

Cikkünk kiadása után érkezett a meghívó javított változata, ahol már nem említik Berényi Jánost, illetve a HITA azt közölte, hogy "a meghívóban tévesen szerepelt Berényi János neve, (...) a mai napig azonban a HITA elnöki posztján nem történt változás". Hozzátették: valóban zajlanak tárgyalások a szervezet elnöki pozíciójának betöltésével kapcsolatban, azonban ezek még nem zárultak le.

Lapunk értesülései szerint további, eddig még hivatalosan be nem jelentett változás a szervezetnél, hogy a korábban a befektetésekért és az üzletfejlesztésért felelős alelnöki posztra visszatért Kerekes György sincs már a HITA-nál. A szakember immár a többségében állami tulajdonban, kisebbrészt pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tulajdonában lévő Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. elnökeként dolgozik.

A HITA honlapjáról csak annyi derül ki, hogy két elnökhelyettessel dolgozik a hivatal (Faragó Péter az operatív elnökhelyettes, Bilek Péter pedig a kormányzati kapcsolatokért felel), viszont sem a régi, sem az új elnök neve nincs feltüntetve, illetve Kerekes György nevét sem találni.

Visszatérve a HITA potenciális/leendő elnökéhez, Berényi János évtizedekig a GySEV Zrt.-nél dolgozott, ebből 12 évet elnök-vezérigazgatóként húzott le, majd a vasúttársaságtól 2002-ben távozott. Berényi 1991-1999 között az állami kézben lévő Hungaroring Zrt. igazgatósági tagja volt, a GySEV után a magánszférában tevékenykedett 2011-ig, amikor is a Malév Zrt. elnöke lett, egészen a légitársaság csődjéig. Üzleti tevékenysége mellett vezető tisztséget töltött be a kosárlabdaszövetségben, ahol 2007-2010 között volt első ember, 1996-2007 között pedig a teniszszövetséget vezette.