Megjelentek Magyarországon - az ötven őshonos faj mellett - veszélyes csípőszúnyogok, így az ázsiai tigrisszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog. Előbbi a legveszélyesebb, amely a legtöbb fertőző betegség szállítására is képes.

A csípőszúnyogok különböző fertőzéseket tudnak terjeszteni attól függően, hogy a kórokozó az adott fajjal kompatibilis-e, és képes-e szaporodni a szúnyog sejtjein belül. Ha nem, akkor hiába „szívja fel” az állat a kórokozót, nem tudja továbbadni - fejtette ki az Indexnek Soltész Zoltán, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa. A szúnyog a csípéskor nemcsak vért szív, de nyálat is ürít az áldozatába, így képes terjeszteni a betegségeket. 

Az általuk hozott betegségek között van a sárgaláz és a csonttörő láz, utóbbi a csonthártyát támadja, és olyan fájdalmat okoz, mintha csonttörésünk lenne.

Jó hír, hogy bár megjelentek ezek a vérszívók az országban, de még nagyobb populációjuk nem alakult ki. Az Ökológiai Kutatóközpont a Szúnyogmonitorral kéri a lakosság segítségét az inváziós fajok terjedésének követésében, szúnyogpéldányokat és állatokról készült fotót is be lehet küldeni nekik.

Teljesen másik rovar, de már Magyarországon is vannak krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancsok. A Hyalomma a kullancsok családján belül egy kisebb csoport több alfajjal, ezek közé tartoznak olyanok, amelyek ennek a vírusos betegségnek a fő terjesztői. Hazai, vadon élő rágcsálókban és mezei nyulakban szerológiai vizsgálattal már találtak ellenanyagot, de véradók körében is előfordult ilyen, ők tünetmentesen eshettek át a fertőzésen. A kiterjedtségét kell vizsgálnunk.

A kór emberek körében a Hyalomma kullancs csípésén kívül fertőzött állatok feldolgozása, fogyasztása során, vérrel való kontaktus útján is terjed.

A kullancsok leginkább a vándormadarak révén érkeznek az országba, de a klímaváltozás következtében egyre jobbak az életfeltételek ezeknek a fajoknak - köztük a szúnyogoknak is - Magyarországon. Az ázsiai bozótszúnyognak az áttelelés sem probléma. A kontinensek között pedig a kamion- és hajóforgalom segítségével tudnak terjedni.

Az itthon megjelent három inváziós szúnyogfaj az eredeti élőhelyén odúlakónak számít, de képesek voltak a változásra, már nem feltétlenül van szükségük odúra, megfelel nekik olyan, nagyjából fél vagy egy deciliter méretű víztest, ami nem érintkezik a talajjal. 

Egy Bill Gates által támogatott cég génmódosított szúnyogokkal próbálja csökkenteni a csípésekkel terjedő betegségek elterjedését.