A nyíregyházi rendőrök december közepén egy közúti igazoltatás alkalmával átvizsgáltak egy autót, és abban több mint 10 kilogramm tűzijátéktermékre bukkantak, amelyek birtoklása tilos. Később egy közösségi oldalon közzétett hirdetés nyomán tartottak ellenőrzést a profil tulajdonosának leveleki házában. Az udvaron parkoló gépkocsiban is 10 kilogramm tűzijátékterméket találtak, amelyeket engedély nélkül kínáltak eladásra az interneten - írja az ORFK a Facebook-oldalán.

Egy harmadik helyszínen szomszédvita miatt intézkedtek, és a ház teraszán 1732 darab pirotechnikai terméket találtak, amelyeket az ott lakó engedély nélkül árusított.

A rendőrök a szabálysértés elkövetőivel szemben – akik 150 ezer forintig terjedő pénzbírság kiszabására számíthatnak - eljárást kezdeményeztek, a pirotechnikai termékeket lefoglalták.

A rendőrség ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletből vásároljanak a durrogtatásra vágyók. Az illegális árusoktól vásárolt termékek minősége nem ellenőrzött, ezért a működtetésük rendkívül balesetveszélyes.

Továbbra is tiltott a petárda birtoklása és felhasználása. A szabályok megszegéséért 150 ezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki - írja a rendőrség.