A magyarországi áruházláncoknál a legalacsonyabb árak egyre több esetben csak úgy érhetők el, ha a vásárló egyszerre nagyobb mennyiségben veszi meg a terméket - írja a G7. A hírportál újra levásárolta szokásos fogyasztói kosárát, ahogy azt évek óta teszi.

Mivel mindig a termékek legolcsóbb verzióit monitorozzák, szembeötlő lett, hogy a boltok a korábbinál jóval gyakrabban nyúlnak a mennyiségi kedvezmények marketingmódszeréhez. Például a legolcsóbb burgonya egyes boltokban csak 10 kilós csomagolásban érhető el, látványos, hogy a vevők most már gyakran a 30 darabos tálcás tojást kapkodják el.

A fogyasztói kosárban szereplő legolcsóbb félbarna kenyér kilója ma már 599 forint, tavaly ilyenkor épp 299 forint volt (két éve pedig 249), vagyis a az internetes portál adatai szerint az éves kenyérinfláció épp 100 százalék. 

A fogyasztói kosár egyébként egy éve 16,6-17,4 ezer forintba került, most ugyanezért 24,7-28,7 ezer forintot kell fizetni. Az átlagok alapján számolt éves infláció e szerint 54,3 százalék jelenleg.