Maliha Fairoozról valószínüleg nem sokan tudnak itthon, pedig egy igen sok országot megjárt utazó-blogger. A sors annyiban babrált ki vele, hogy egy olyan útlevéllel rendelkezik, amire a világ legtöbb pontján igencsak ferde szemmel néznek. 

A CNBC-nek nyilatkozó Fairooz eddig 102 országban járt, tehát több mint félúton van a cél felé, hogy a világ minden államát meglátogassa.

Ám azért nyerte el a NomadMania-díjat októberben, mert

egy olyan útlevél birtokában jutott idáig, amely a nyolcadik legrosszabbnak számít a világon,

legalábbis a Henley Passport Index szerint. 

bangladesi útlevél mindössze 40 országba enged vízummentes belépést. Ehhez képest a rangsorban vezető útlevéllel rendelkező szingapúriak 193 országba mehetnek korlátlanul. 

Mondani sem kell, hogy ez sokkal nehezebbé teszi az utazást, és jóval több bürokráciával kell szembenézni. 

Például mielőtt Fairooz vízumot kérhetett volna Kirgizisztánba, szüksége volt egy hivatalos meghívólevélre az ország egyik utazási irodájától. Ahhoz, hogy egyáltalán megkapja az engedélyt, először utazási csomagot kellett vásárolnia egy bangladesi utazási irodától.

Aztán öt-hat hetet várt a vízum jóváhagyására – mondta.

Fairooz egyébként 16 évesen hagyta el Bangladest az anyjával, és a világ különböző részein élt, beleértve Kelet-Afrikát és az Egyesült Királyságot. Most Berlinben tartózkodik, és egy NGO-nak dolgozik.

A legnagyobb kihívásnak egyébként az a sztereotípiát tartja, hogy a bangladesiek illegális bevándorlók – szemben a gazdagabb országok polgáraival, akikről inkább elhiszik, hogy utazók, felfedezők és kalandorok.

A Facebook-beszámolói szerint idén nyáron egyébként Budapestre is eljutott. A képek alapján legalább két hetet töltött a magyar fővárosban, és láthatólag nagyon jól érezte magát. 

forrás: Maliha Fairooz oldala
forrás: Maliha Fairooz oldala
Kép: Facebook

Ahol nem tanácsos egyedül járkálni

Elmondása szerint az egyedül utazó nők eleve számos kihívással szembesülnek, de a helyzet még rosszabb lesz, ha az állampolgárság is kiderül. 

Fairooz az utazásai során az egyik legsajnálatosabb élményét az afrikai Zöld-foki-szigetek egyik repülőterén élte meg, ahol konkrétan fogva tartották. 

Annak ellenére, hogy rendelkezett a belépéshez szükséges vízummal és papírokkal, a tisztviselők nem engedték be, miután meglátták az útlevelét. Az incidensről szóló beszámolója szerint a hatóságok megfenyegették, hogy kitoloncolják Szenegálba, ahonnan érkezett, pedig már nem volt érvényes vízumja a visszatéréshez.

A rossz tapasztalatok azonban nem akadályozzák meg az utazásban, hiszen pozitív élmények felülmúlják a negatívakat.

Hogy miből futja minderre, azt is elárulta: vannak, akik pénzt takarítanak meg, házat vagy autót vesznek, de ő nem.

„Jobb fizetést kapok emigránsként, mint ha Bangladesben élnék” – mondta. „Tehát bármi pénzt keresek, szinte az egészet utazásra költöm. És ez a legjobb.”