Az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) legfrissebb adatai szerint 938 betöltetlen praxis van Magyarországon, ebből 687 háziorvosi, 251 fogorvosi körzet - írta az MTI-nek küldött közleményében Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője.

Augusztusban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján elérhető adatok szerint három körzetben vált tartósan betöltetlenné a praxis:

  • a Hajdú-Bihar megyei Egyeken,
  • a Heves megyei Feldebrőn,
  • és a Tolna megyei Tamásiban.

Csak az utóbbi három településen 4527 lakosnak nincs állandó háziorvosa, a betegellátás ezekben a körzetekben csupán helyettesítéssel oldható meg.

Ez pedig azt jelenti, hogy a júliusi adatokhoz képest 96-tal több körzetben nincs alapellátó orvos. Ahogy azt a Napi.hu megírta: az Okfő július 1-jei adatai szerint – összesen 842 tartósan üresen álló praxis volt az előző hónapban Magyarországon, ebből 600 háziorvosi, és 242 fogorvosi körzet.

A jelenleg praktizáló orvosok jelentős hányada betöltötte a nyugdíjkorhatárt, és három év alatt az üres háziorvosi körzetek száma több mint 60 százalékkal, az ellátatlan lakosság száma 80 százalékkal nőtt

- emelte ki Komáromi Zoltán.

A korábban évtizedeken keresztül háziorvosként praktizáló politikus azt írta: jelenleg 909 720 ember lakik olyan körzetben, ahol nincs háziorvos, 725 430 embernek pedig nincs körzeti fogorvosa.