Gianni Papa szavai szerint az eddigi devizahitel-végtörlesztési program más bankoknál kevésbé érintette az UniCreditet, a bank inkább a tranzakciós illeték terheit érezte meg.

Az UniCredit csoport 2005-ben, miután fuzionált a Bank Austriával, felhagyott a devizaalapú hitelezéssel. 74 milliárd eurós hitelállománynak csak két százalékát teszik ki a devizaalapú hitelek - mondta Gianni Papa a Kurier című lapnak.

Magyarországon mintegy 500 millió euró értékben helyezett ki svájci frank alapú hiteleket az UniCredit, ez "nem olyan sok" - mondta. A sok vállalati ügyfél miatt a végtörlesztésnél jobban érinti az UniCreditet a tranzakciós illeték - jegyezte meg, ez utóbbival összefüggésben azonban nem említett számokat.

A bankár úgy vélekedett, hogy a magyar kormány "nagyon innovatívan" veszi kézbe a problémákat, ami kockázatokat rejt magában. "Olykor-olykor bejelentenek valamit" - fogalmazott. Úgy ítélte meg, a kormány cselekedeteiben az is szerepet játszhat, hogy jövőre választások lesznek. "Azonban a tűzzel játszanak", Magyarországra már így is kevesebb befektetés érkezik - tette hozzá.

Azt mondta, a Bankszövetség becslése szerint 2010 óta eddig mintegy 3,6 milliárd eurónyi terhet jelentettek a kormányzati intézkedések a magyar bankszektornak. Az UniCredit azonban jobban meg tudott birkózni a terhekkel, mint más bankok, és egyike azon keveseknek Magyarországon, amelyek nyereségesek - jelentette ki.

A Kurier kérdésére Gianni Papa elmondta azt is, hogy Horvátországban, ahol a Bank Austria leányvállalata, a Zagrebacka banka 26 százalékkal piacvezető, mintegy 700 millió euró értékű a bank svájci frank alapú hiteleinek portfóliója.

A bankvezető elzárkózott az elől, hogy találgatásokba bocsátkozzon a horvátországi devizahiteles perek ügyében hozott, az ügyfeleknek kedvező bírósági ítélet esetleges következményeiről. "Minden bank fellebbezést nyújtott be" - mondta.

A bankcsoport jövőbeli terveire kitérve úgy ítélte meg, hogy Horvátországban nehéz lenne tovább terjeszkedniük. Magyarországon "szoros figyelemmel követik" a helyzet alakulását. "Szívesen támogatnánk jobban a gazdaságot hitelekkel. Ehhez azonban a kormányra is szükség van" - tette hozzá.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán az MTI-nek azt mondta, a kormány egyrészt "az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve" ki akarja vezetni a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket a hazai hitelpiacról, másrészt olyan helyzetet kell létrehozni, amellyel a forinthitelt választók nem járhatnak rosszabbul, mint ha devizakölcsönt vettek volna fel.

A devizahitelekből fakadó helyzet olyan gazdasági és társadalmi kockázatot jelent, amellyel az ország hosszú távon nem tud együtt élni - tette hozzá. Senkinek sem érdeke, hogy a bankrendszer stabilitása meginogjon, ezért a kormány ésszerű megállapodásra törekszik, ésszerű határidőt szeretne arra, hogy megtörténjen a devizaalapú lakáscélú jelzáloghitel kivezetése - hangsúlyozta a miniszter.