A tavaly február óta zajló ukrajnai orosz háború miatt több mint 5,2 millió ember kényszerült lakóhelyének elhagyására országon belül, és további 6,2 millió személy keresett biztonságot Ukrajnán kívül. A Nemzetközi Migrációs Szervezet/International Organization for Migration (IOM) legfrissebb felmérése szerint a három legnépszerűbb ország, ahol az Ukrajnából menekülők ideiglenesen külföldön tartózkodnak:

  • Magyarország: 54 százalék;
  • Németország: 12 százalék;
  • Ausztria: 5 százalék.

Az Eurostat adatai szerint pedig a lakosság arányát figyelembe véve Csehország nyújtott menedéket a legtöbb ukránnak az Európai Unióban, szám szerint pedig Németországot választották úti célként a legtöbben azok közül, akik Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt kényszerültek elhagyni hazájukat. 

A menekültek számát tekintve Németország áll az első helyen 1 133 420 fővel, Lengyelország a második 977 740, Csehország pedig a harmadik 349 140 befogadott menekülttel. Május végéhez képest az unióban tartózkodó ukrajnai menekültek száma 45 800-zal, azaz 1,1 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékű növekedést júniusban Németországban, Csehországban és Írországban rögzítették.

Honvágy és családegyesítés

A 2023. április 1. és június 30. között végzett kutatásból, amelynek kétharmada az Ukrajnába való induláskor a záhonyi határállomáson történt, kiderült, hogy a megkérdezettek mindössze harmada szeretne a visszatérés után tartósan Ukrajnában maradni, míg a megkérdezett ukrajnai menekültek 66 százaléka csupán rövid látogatást tervez Ukrajnában.

Az Ukrajnába hosszú távon visszatérni szándékozó megkérdezettek által felsorolt okok az első és a második negyedévben eltérőek voltak. Míg 2023 januárja és márciusa között a családegyesítés volt a leggyakoribb ok (53 százalék), addig április-június között a válaszadóknak csupán 35 százaléka említette ezt meg okként.

A második negyedévben a válaszadók többsége a honvágyat (40 százalék) és a régiójuk helyzetének javulását (35 százalék) jelölte meg a hosszú távú ukrajnai tartózkodás indokaként.

A két adatgyűjtési időszak között változtak azok az okok, amelyek miatt a megkérdezett ukrán állampolgárok rövid távú látogatás céljából visszatérnek Ukrajnába. Míg a legtöbb válaszadó továbbra is azért tér vissza, hogy meglátogassa családját Ukrajnában (67 százalék), addig az első negyedévi 16 százalékról a második negyedévben 41 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik visszatérnek, és egészségügyi szolgáltatásokat keresnek Ukrajnában.

Több mint harmaduk kapott anyagi segítséget Magyarországon

  • A válaszadók több mint fele (52 százalék) megerősítette, hogy kapott utazási segítséget Magyarországon;
  • további 39 százalékuk kapott támogatást szállás ügyben;
  • 36 százalékuk anyagi támogatásban részesült;
  • a válaszadók 32 százaléka pedig élelmiszerekben;
  • kisebb mértékben a személyes higiéniai cikkek (15 százalék) és a ruházat (14 százalék) is szerepelt a Magyarországon töltött idő alatt kapott szolgáltatások listáján;
  • kevesebben nyilatkoztak úgy, hogy pszichológiai tanácsadásban részesültek magyarországi tartózkodásuk alatt (8 százalék).

Asszonyai után epekedik Ukrajna – pláne a gazdasága

Akcióterven dolgozik az ukrán kormány, hogy hazacsábítsa a háború elől elmenekült nőket és gyermekeiket. A kabinet aggodalma nem alaptalan, komoly munkaerőpiaci hatásai lehetnek annak, ha nem járnak sikerrel. A cégek már most érzik az elmenekültek hiányát. Bővebben --->