11

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Óbudán több társasház és lakásszövetkezet nyert forrásokat az ÚSZT "Zöld beruházási rendszer (ZBR) klímabarát otthon" panel alprogram keretében kiírt pályázaton. A mintegy 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból már elindultak a széndioxid-kibocsátás csökkentését célzó munkálatok. Mint azt Puskás Péter, Óbuda alpolgármestere lapunknak elmondta: az önkormányzat folyamatosan részt vállal a kerületi nagyszabású panelprogramban. Tavaly fejeződött be például a "faluház"-ként ismert, 886 lakásos, Szőlő utcai lakóépület felújítása. Az önkormányzat az uniós támogatással együtt biztosította az 1,2 milliárd forintos összköltség 40 százalékát, állami forrásból a panel plusz keretéből 400 millió jutott a projektre, a lakóközösségi önrész pedig 320 millió forintot tett ki. A felújítás eredményeként a ház energiafelhasználása 42 százalékkal csökkent.

Kamattámogatást adnak Óbudán

Az újabb 3 milliárdos pályázati forrás mellé jelentős önrészt is le kell tenni az érintett házak lakóközösségeinek, amihez bankhitelt, az állami kamattámogatott társasházi hitelt vagy a panel plusz hitelt vehetik igénybe. Ezért döntött úgy a helyhatóság, hogy azoknak a pályázaton nyertes társasházaknak és lakásszövetkezeteknek, amelyek legalább a "C" energetikai osztályt elérik, térítésmentesen biztosítják a megvalósításhoz szükséges lakóközösségi önerőhöz felvett, maximum 5 éves futamidejű állami kamattámogatott hitel kamatait, maximum 5 százalékig, 100 millió forint keretösszegig. Ez 5 évre vetítve összesen 500 millió forintot tesz majd ki.

Arról is döntött a testület, hogy az önkormányzati tulajdonú lakások bérlőinek nem kell hozzájárulniuk a hiteltörlesztéshez, s ezt a helyhatóság később sem építi be a lakások bérleti díjába. A támogatásban azok a társasházak, lakásszövetkezetek részesülhetnek, amelyek vállalják a közbeszerzési vagy közbeszerzés nélküli versenyeztetési eljárás teljes körű lebonyolítását, valamint a műszaki ellenőrzéssel és a pályázatok utólagos pénzügyi elszámoltatásával az önkormányzat által kijelölt céget bízzák meg. Az önkormányzati támogatásra 2011. december 31-ig pályázhatnak a társasházak, lakásszövetkezetek.

Mintaprojekt Győrben

Győrben mintaprojekt indul, Raab-Sol épületenergetikai, klímavédelmi és otthonteremtési koncepció névvel. A kiválasztott tíz lakóépület 325 lakásában a tervezett energiamegtakarítás meghaladja az 5100 Gigajoule-t évente, ami a jelenlegi energiaárakat számítva évente közel 18 millió forint megtakarítást eredményez.

A tervezett felújítás teljes kivitelezési költsége eléri a 940 millió 500 ezer forintot, melyből a lakástulajdonosok önrésze meghaladja a 705 milliót, az önkormányzati támogatás pedig a 235 milliót. A vissza nem térítendő támogatást az önkormányzat 10 év alatt, 40 egyenlő részletben nyújtja, az egyes épületekkel kötött megállapodás alapján.

A mintaprojektben részt vevő lakóépületek 85 százaléka jelenleg "E" vagy annál rosszabb energetikai besorolású, a felújítással az "A" kategóriát célozzák meg. Szabályozhatóvá teszik a hőmérsékletet, lakásonként mérhetővé az energiafogyasztást; a szellőzőrendszert és a melegvíz-szolgáltatást napkollektorok gyűjtötte energiával támogatják. A projektben helyi kis- és középvállalkozások vesznek részt.

Győr városa egyébként mindig kiemelten támogatta az energiamegtakarítási programokat. A megyeszékhelyen 2001-2010 között 14 322 lakás felújításához közel 3,3 milliárd forint támogatást adott a város, ezzel fedezve a beruházások teljes értékének egyharmadát. Mindez 346 sikeresen benyújtott pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg.

Folytatódik a miskolci program

Miskolcon is folytatódik a panelprogram: a 43 befogadott helyi pályázatból 2011 áprilisában 16 esetén született − a kormányzat részéről − támogatási döntés, ami közel 1,8 milliárd forintos bruttó beruházást jelent. A tervezett felújítások az önkormányzat támogatásával és mintegy 50 százalékos állami hányaddal valósulnak meg: a többi a lakók önrésze. Már kiválasztották a kivitelezőket, a pályázati eljárás lebonyolítását és a műszaki ellenőrzést a Miskolc Holding Zrt. végzi. A városházán azt is elmondták, hogy a panelházak rekonstrukciós munkálatai az előre tervezett − 2009-es − költségszinten valósulhatnak meg.

A kivitelezések e hónapban kezdődnek, néhány háztömb esetében év végére, míg a többi épületnél a jövő év első felére fejeződnek be. A felújítások több mint 90 százalékát helyi vállalkozók végzik. Kicserélik a nyílászárókat, felteszik az utólagos homlokzati hőszigetelést, az alsó és a felső födémek szigetelését, illetve mérhetővé és szabályozhatóvá teszik a fűtési rendszereket, s néhány háznál napkollektorok telepítését is tervezik.