Erősen zárta a nyári időszakot a támogatott vényköteles gyógyszerforgalom a magyar gyógyszertárakban. A receptköteles gyógyszerek eladása az elmúlt félév legmagasabb értékét produkálta a patikákban - közölte a Hiflylabs Zrt. Napi.hu-val.

A forgalom 12 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, összesen 51 milliárd forintot fizettek a betegek a gyógyszereikért, júliushoz képest is majdnem 8 százalékos emelkedést mértek.

A friss augusztusi adat azért is rendkívüli, mert a korábbi években rendszerint átlag alatt teljesített az év nyolcadik hónapja

 - mondta Farsang Bence, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. adatelemzője.

Napi 510 ezer dobozt váltottak ki

Egyébként a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) is arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyógyszertárakban a napi dobozforgalom magasabb volt az előző két év azonos időszakához képest is. A nyár utolsó hónapjában napi 510 ezer doboz gyógyszert váltott ki a lakosság, míg tavaly 495 ezret, 2020-ban a pandémia évében pedig 487 ezer doboz gyógyszerért álltak sorba a betegek.

Ezt látjuk mi is, mondta Farsang Bence, hogy a forgalmi adatokhoz hasonlóan a dobozeladások száma is jelentősen emelkedett.

2022. augusztusban 15,8 millió doboz vényköteles támogatott terméket adtak el a magyar gyógyszertárak.

Az előző év augusztusához képest a növekedés mértéke 3,2 százalékos, júliushoz képest 5,7 százalékkal magasabb.

Vényköteles gyógyszerforgalom (ezer doboz/nap)

2019202020212022
Január603593499509
Február612695548556
Március544721572561
Április569503514519
Május566467498527
Június512521543535
Július 525525501483
Augusztus508487495510
Forrás: KSH

Ugyanakkor a szakember szerint az elmúlt hónapokban a gyógyszerforgalom jóval kiegyensúlyozottabban alakult, mint korábbi időszakban. A kiugró eladási és felhalmozási ciklusokat semlegesítette a lakosság félelme az inflációtól, illetve a gazdasági recessziótól.

A betegek pandémia éveiben látott gyógyszerfelhalmozási magatartása eltűnt, a készítmények is drágultak és jobban átgondolják a páciensek, hogy mire adják ki a pénzt

– jegyezte meg Farsang Bence.

A korábbi években jelentősen befolyásolták a gyógyszerkereslet ingadozását a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos lezárások és távolságtartási intézkedések. Nyáron már jóval biztonságosabban látogathatták a betegek a magyar patikákat, viszont most a gazdaság lassulása és a drasztikus áremelkedés került a főszerepbe.

A gyógyszerek ára is emelkedett

Magyarországon a fogyasztói árak a legfrissebb adatok szerint 20,1 százalékkal gyorsultak az előző év azonos időszakához képest a KSH adatai szerint.

A gyógyszerárak inflációja szeptemberben 4,3 százalékos emelkedést mutatott.

A KSH adatai szerint átlagosan a lakosság a jövedelme 5 százalékát költi egészségre, amelynek felét, körülbelül 2,5 százalékot gyógyszerekre fizet. Ezért is érdemes lesz figyelemmel kísérni, hogy az inflációs nyomás hogyan alakítja át a lakosság fogyasztási szokásait a következő hónapokba - véli az adatelemző.

A fentiekkel szemben a támogatott, vényköteles szegmensben valamivel több, mint 1 százalékkal drágult a készítmények ára. Ebben a szegmensben jóval alacsonyabb a drágulás mértéke, ugyanis egy államilag szabályozott körről van szó, ahol az árképzésben az állami támogatások és az árszabályozás szerepe jelentős mértékű - mondta Farsang Bence.

A regionális folyamatokat vizsgálva azt látszik, hogy augusztusban minden megyében nőtt havi és éves viszonylatban is a gyógyszerforgalom. A legnagyobb forgalomnövekedést Nógrád megyében mérték, ahol 16,1 százalékkal több gyógyszert váltott ki a lakosság, mint 2021 augusztusában. A dobogó második helyén Budapest végzett 15,1 százalékos forgalomemelkedéssel, majd Veszprém megye zárta a sort 13,3 százalékos növekedéssel.

Régiók szerint érdekes mintázatot látunk, sorolta a szakember, ugyanis jelentősen gyorsult a keleti és nyugati országrész, azonban a déli és dél-nyugati megyék gyógyszertárainak eladásai valamelyest kisebb forgalomemelkedést mutattak.

Somogy és Tolna megyében a bőrgyógyászati készítmények, Baranyában pedig az antibiotikumot eladása esett vissza jelentősen a tavalyi évhez képest. Kiemelendő még Budapest 15,1 százalékos forgalomnövekedése, aminek az egyik oka az irodákba való visszatérés lehetett - tette hozzá a szakember.

Kinyílt a világ, több volt a személyes kontaktus

Az adatokat vizsgálva megállapítható, hogy jelentős keresletnövekedést mutattak a bőrgyógyászati készítmények és a vényköteles antibiotikumok piacán. Mindkét csoport a rendkívül alacsony 2021. augusztusi forgalomhoz képest tudott jelentősen növekedni.
A bőrgyógyászati szerek 26,2 százalékos és az antibiotikumok 48,1 százalékos éves bővülését az okozhatta, hogy a koronavírus enyhülésével a lakosság jelentősebb számban nyitott más emberek felé

- fogalmazott Farsang Bence. A koronavírus-járvány előtti életmódhoz való visszatérés pedig a fertőzéseknek is kedvezett.