Július közepén adták közre hirdetményben a Veszprém Megyei Kormányhivatal oldalán, hogy a hivatal természetvédelmi
főosztályán "a BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által benyújtott kérelem alapján a Badacsony Szakrális projekt-Kálvária út létesítése, a védett természeti terület jellegének megváltoztatása tárgyában természetvédelmi hatósági engedélyezési eljárás indult" - áll a portál cikkében.

A Balatontipp augusztus 24-én közérdekű adatigényléssel fordult az illetékes osztályvezetőhöz az érintett eljáráshoz benyújtott kérelemmel, illetve az ahhoz kapcsolódó mellékletek internetes elérhetőségével kapcsolatban. A törvényben 15 napban maximált határidő helyett egy hónap múlva a következő választ kapták:

"Társaságunk, a BTTF Nonprofit Zrt. a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. leányvállalataként több turisztikai célú fejlesztést tervez Badacsony térségében. Ennek első eleme a Badacsony Szakrális projekt, amelynek első üteme a tárgyban is szereplő Kálvária út létesítése, amely 17 stációból áll, a badacsonytomaji temető ravatalozójától indul el és a Klastrom kút mellett a valamikori Pálos kolostor feltételezett helyéig tart."

A tervekre irányuló közérdekű adatigénylést egyúttal az indokkal utasították vissza, hogy a kérelem melléklete a dokumentáció megalkotóinak szellemi jogvédelem alatt álló szellemi terméke, alkotói pedig nem járultak hozzá szellemi termékük nyilvánosságra hozatalához - derül ki a portál cikkéből.