Nem ért egyet a két nagy pedagógus szakszervezet a tanársztrájk időpontjában. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) csak novemberben, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig már októberben megszervezné az országos munkabeszüntetést.

Bár minden akció előrébb viszi az oktatásban dolgozók küzdelmét, az október 5-ére meghirdetett országos sztrájk megszervezéséhez – a PSZ szerint – nincs elegendő idő, írják közleményükben.

A PSZ szerint a Magyar Közoktatás Napján, november 22-én kell országos akciót tervezni, illetve a korábban meghirdetett helyi gördülő sztrájkok is folyamatosak, ehhez továbbra is minden segítséget megad a szakszervezet.

Az október 5-re országos sztrájkot hirdető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) válaszlevelében azt írta, bár a PSZ nem csatlakozik a sztrájkhoz, azért a két szakszervezet közös akcióját megtartják.

Eszerint október 4-én és 5-én felkeresik az alapvető jogok biztosait Budapesten és vidéken egyaránt, azért hogy átadják nekik az összegyűjtött panaszokat, és felhívják a figyelmet a helyi problémákra is.

A PDSZ továbbra is arra kéri az oktatásban dolgozókat, hogy minél többen vegyenek részt az Oktatás Világnapján a munkabeszüntetésben.