Nem kell pályázniuk a következő téli rezsitámogatásért azoknak a civil szervezeteknek, amelyek bentlakásos szociális intézményt üzemeltetve, állami feladatokat látnak el, mert egy 5,3 milliárd forintos állami alapból automatikusan megkapják a támogatást – mondta Csizi Péter a Belügyminisztérium (BM) szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Korábban a fenntartóknak pályázatot kellett benyújtaniuk a rezsikompenzáció érdekében, ami most egyszerűsödik azzal, hogy

az intézményfenntartók szeptembertől, egy előre meghatározott metódus szerint, az ellátottak száma alapján, automatikusan megkapják az adott összegeket, amit szabadon felhasználhatnak.

Sem igényelni, sem elszámolni nem kell a pénzzel

Az országban összesen 350 intézményt és az azokban élő 12 700 ellátottat érinti a támogatás. A rezsikompenzáció a szeptemberi normatíva finanszírozásával egyidőben fog az adott intézmény számlájára megérkezni.

Nem kell külön igényelni, és nem kell külön elszámolást készíteni az összeg felhasználásáról.

Ha valamelyik intézménynél év közben nő az ellátottak létszáma, akkor az év végi elszámoláskor a többletet automatikusan megkapják.

Több mint 32 milliárd forint a többlettámogatás

Ezzel a döntéssel, ebben az évben, összesen mintegy 32,5 milliárd forint többlettámogatást nyújt a kormány a gondoskodáspolitikában tevékenykedő bentlakásos szociális intézményeknek.

  • Ezen belül az egyházi intézmények 14,5 milliárd,
  • az állami intézmények 12,5 milliárd forintos támogatást kapnak.
  • Ehhez jön a civileknek juttatott 5,3 milliárdos támogatás.

Ezzel 107 ezer ember ellátása válik biztosítottá a téli időszakban is.

Indul az újabb lakhatási támogatás, meghirdették a pályázatot

Országosan elkezdődik a fogyatékossággal élőknek és a pszichiátriai betegeknek támogatott lakhatást biztosító otthonok kialakítása. 16 milliárd forintos kerettel hirdettek pályázatot. Bővebben >>>