Rengeteg szeméttől szabadultak meg a magyarországi erdők, miután az erdők kitakarítása érdekében kifejlesztett HulladékRadar applikáción keresztül országszerte több mint 1500 köbméter erdei hulladékról érkezett bejelentés - közölte az agrártárca.

Az erdőgazdaságok azonban nem csak ezt a mennyiséget gyűjtötték össze és szállították el az erdőkből, hanem további közel 11 ezer köbméter olyan szemetet is, amit az erdész szakemberek derítettek fel. Így összességében az előzetes becslést jóval felülmúlva a 12 500 köbmétert is meghaladta az eltávolított illegális hulladék mennyisége, ezzel a mennyiséggel négy és fél medencét lehetne megtölteni. 

Az erdei illegális hulladékok között a legnagyobb arányt a háztartási vegyeshulladék adta. A „második helyezett” az építési-bontási hulladék. Különösen nagy probléma, hogy a természetbe kikerülő veszélyes hulladék és gumiabroncs aránya elérte az országos teljes mennyiség öt százalékát. Összességében elmondható, hogy a természetkárosítók nem válogatnak, mindent kiszórnak, ami útban van nekik.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium valamint az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által koordinált kormányzati program célja a felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladék felszámolása és a hulladéklerakás megelőzését segítő infrastruktúra kialakítása volt.